Zárult a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozója Budapesten

Roma hősök” néven második alkalommal rendezett nemzetközi storytelling fesztivált a Független Színház Magyarország 2018. május 24-27. között a Stúdió K Színházban. A különleges kulturális rendezvény nyolc európai kortárs alkotás bemutatásával hívja fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, példamutató egyéni sorsokat, és nem mindennapi kihívásokat állítva a figyelem középpontjába. 

Alexi Fifea © Vincze Alina

A budapesti nemzetközi roma színházi találkozó fókusza a személyes történetmesélés. A négynapos fesztivál programjában szereplő produkciók roma hősökről szóltak, akik képesek voltak változásokat elindítani saját, illetve közösségük életében. Olyan alkotások ezek, ahol a drámai hős aktivitását hazavisszük magunkkal és még sokáig gondolkodunk rajta.

Farkas Franciska © Vincze Alina

Lovas Emília © Vincze Alina

A spanyol, olasz, bolgár, román, brit, ír és hazai alkotók bemutatói nem csak földrajzi értelemben, de stílusban és témában is nagyon sokszínű volt. A fekete iróniától, a gyermeki tisztaságon és a kiáltvány szerű keménységen keresztül, szürreális képekkel találkozhattunk. A nézők gondolatai és érzései mellett volt olyan előadás, amely a testüket is megmozgatta. Sonia Carmona huszadik századi, kommunista, illetve francói rezsimmel szembeszálló női hősöket, Richard O Neill egy felettesei által megfenyegetett tanár történetét, Michael Collins saját élményein keresztül az ír travellerek kihívásait, Alex Fifea a rendőrök által meggyilkolt férfi történetét, Natalia Tsekova egy saját identitását levetkőzni próbáló majd azt felvállaló asszony történetét mutatták be. A több filmben már bemutatkozott Farkas Franciska saját életéről vallott kíméletlen őszinteséggel, hasonlóan Sebastian Spinellához, aki a cirkusz és a zene világából érkezett a történetmeséléshez. A fesztivált szervező Független Színház, a tavalyi rendezvény produkciói alapján megvalósított workshopokon részt vett roma fiatalok történeteiből gyúrt szuperhős lány történetét mutatta be Lovas Emília szereplésével , Szegedi Tamás rendezésében.

Michael Collins © Vincze Alina

Natalia Tsekova © Vincze Alina

„Ez a rendezvény lehetőséget adott a cigány közösségek, a színházi szakma, az akadémiai és civil szektor, valamint a nagyközönség találkozására. Mivel az előadások mellett minden darab után közönségtalálkozókra is sor került, érdemi párbeszéd indulhatott el.”- nyilatkozta Balogh Rodrigó, a fesztivál művészeti vezetője. – „Fontos, hogy a darabok eltérő nézőpontból mutatták meg a világot, amiben élünk, hiszen a cigány alkotók is ugyanolyan sokszínűek, mint a társadalom bármely más csoportjának tagjai. Az alkotásokról videófelvételek is készültek, amelyeken keresztül ősztől számos fiatal ismerkedhet meg workshopok és egyetemi szemeszterek keretében a roma dráma értékeivel, és fogalmazhatják meg saját hőstörténeteiket.”

Richard O Neill © Vincze Alina

Sebastian Spinella © Vincze Alina

A fesztivált megnyitó Christopher Machin, amerikai kulturális attasé, és az azt lezáró Pat Kelly ír nagykövet is osztotta a fesztiválon bemutatkozott alkotók véleményét, mely szerint a történetmesélésnek hatalmas ereje van, ami közelebb tudja hozni egymáshoz a társadalom egyes csoportjait. 

Sonia Spinella © Vincze Alina

További információ

Az esemény támogatói: