Magyar tudós nők, akikre büszkék lehetünk – Külföldön is ismert női természettudós és egy ifjú mikrobiológus érkezik az OzoneTv-re

Az OzoneTv Egyenlítő című műsorának következő vendégei külföldi expedíciót is megjárt női tudósok lesznek. A zoológus és természetfilmes Garai Cintia, a különböző állatfajok kutatása mellett a természetfilmeken keresztül mutatja meg, miért is fontos a környezetünk, és a benne élő állatok védelme.  Aszalós Júlia, pedig egy fiatal biológus, aki Heiling Zsolttal együtt mesél a chilei sivatagi expedíciójukról és arról, hogy milyen újdonsággal készülnek az idei Felfedezők Napjára.

A zoológus, aki megjárta Kongót

Garai Cintia

Garai Cintia azon kevés természettudósok közé tartozik, akik nőként vágtak bele a dzsungelekbe, hogy az esőerdők mélyén tanulmányozzák, rögzítsék az állatok életét. Cintia elmesélte, mi késztette arra, hogy zoológus, majd természetfilmes is váljon belőle.

„Még tiniként láttam egy filmet, a Gorillák a Ködben-t. Akkora hatással volt rám, tudtam, hogy a majmokkal szeretnék foglalkozni. Teljesen elvarázsolt ez a világ, így zoológus lett belőlem. Majd egyre többre vágytam, úgy éreztem, hogy ha nekem egy film így meg tudta változtatni az életemet, akkor én is szeretnék olyan filmet forgatni, ami ekkora hatással lehet másokra. Amikor Kongóból hazatértem, éreztem, hogy valami gyakorlatiasabb dolgot szeretnék csinálni. Így lett belőlem, kutató, természetvédő, és filmes is egyben.”

A dokumentumfilmjeivel többszörös díjnyertes Cintia szerint a filmes platform már fontosabb, mint korábban, és a természetfilmesek feladata is átalakult, ezért ő is új projektbe kezdett.

„Már önmagába kevés az, hogy egy természetfilm csak szórakoztató jellegű. A szép felvételek, a természet és az állatok bemutatása már önmagában nem elég. Megoldásokat kell kínálni a nézőknek. Többek között ezért is alapítottunk egy nonprofit szervezetet, a Wildlife Messengers-t. Természetvédelmi célú filmeket készítünk, specifikus célközönségnek, hogy felhívjuk a figyelmet a különböző fajok, és élőhelyük védelmének fontosságára” – mondta lelkesen Cintia.

Aszalós Júlia, az atacamai sivatagban keresi a vizet

Aszalós Júlia

Aszalós Júlia, ifjú biológus a föld egyik legszárazabb helyén vett részt élete első expedícióján, a chilei Atacama sivatagban. Az expedíció célja a klímakutatás, a klímaváltozás dinamikájának vizsgálata volt, melyben Júlia a minták elemzésével segített. Azt is megtudhattuk, hogyan készült fel első, nem mindennapi expedíciójára, és mivel kellett szembenéznie. „Szerencsére volt időm felkészülni, kérdezősködni az ottani körülményekről, a területről pedig sokat olvastam, úgyhogy nem volt ismeretlen terep. Azt viszont előre nem lehet tudni, hogy az ember szervezete hogyan reagál a több ezer méteres magasságra és a szárazságra. Ez mindaddig egy nagy kérdőjel volt, amíg fel nem mentünk, de szerencsére a szervezetem jól bírta, és szépen lassan tudott alkalmazkodni a körülményekhez. Ilyenkor fáradtságot lehet érezni, sokkal nehezebben teszünk meg 100 métert is, mint normális körülmények között” – emlékezett vissza Júlia

Az expedíción Heiling Zsolt is részt vett, aki már ötödik alkalommal járt a területen. Zsolt azt is elárulta, hogy az idei Felfedezők Napjának tematikája egybevág a kutatásuk témájával is. A rendezvényt április 28-án tartják Millenárison. „Ez már a 6. Felfedezők Napja lesz. A legnagyobb kihívás az volt a számunkra, hogy újat tudjunk mutatni a régi és az új látogatóknak is. A korábbinál háromszor nagyobb helyszínen zajlik majd az esemény, több mint 35 kiállítóval, 26 előadással és izgalmas programokkal várjuk majd a kilátogatókat. Idén az éghajlatváltozás lesz a középpontba, ami egy nagyon aktuális és húsbavágó téma”– mondta Heiling Zsolt.

Heilig Zsolt és Aszalós Júlia április 27-én pénteken 23:00-tól mesél az OzoneTv Egyenlítő című műsorában a dél-amerikai kalandjukról, és az idei Felfedezők Napjáról. Garai Cintia pedig további izgalmas történeteket mesél kutatásáról és legújabb projektjeiről május 8-án 23:00-tól.

Forrás: OzoneTv