Ladik Katalin és Szkárosi Endre az UrbsArt összművészeti fesztiválon

Az UrbsArt 2018 concreta-festapoesia összművészeti fesztivál keretében pénteken április 27-én megrendezésre kerülő költészeti esten a római közönség két neves magyar költő, Ladik Katalin és Szkárosi Endre felolvasásán és performance-án vehet részt.

Ladik Katalin

A Kossuth Lajos, József Attila és Yoko Ono díjas költő, performer, színésznő neve nem ismeretlen az olasz közönség előtt; versei, amelyeket mind a mai napig a magyar avantgárd irodalom kimagasló alkotásaiként tartanak számon, 1969-től kezdve számos önálló kötetben jelentek meg Olaszországban.

Az UrbsArt fesztivál egyben egy külön kiállítással rója le tiszteletét a költő előtt. A CONCRETA-MOSTRAPOESIA kiállítás egy külön szekciója ugyanis április 27- május 6. között a budapesti Acb Galéria Ladik Katalin gyűjteményét tárja az érdeklődők elé (kurátor:Kürti Emese).  

Szkárosi Endre

Szkárosi Endre Költő, előadóművész, műfordító, kritikus, irodalomtörténész, az ELTE Olasz Tanszékének oktatója szintén közismert Olaszországban, versei, hangköltészeti alkotásai, performanszai révén.

A pénteki költészeti est további fellépői közül érdemes megemlíteni Gustav Sjöberg, Maria Ridzonova Ferencuhova és Gunnar Berge költők felolvasásait, valamint a CONCRETA:FESTAMUSICA olasz résztvevőjét, Daniele Roccato nagybőgőst, aki a híres római Szent Cecíilia Konzervatórium diákjaival együtt fog fellépni.

A fesztivál szombaton április 28-án 18.00 órakor folytatódik. A felolvasó est díszvendége Nanni Balestrini költő lesz, az olasz neoavantgárd mozgalom és a Gruppo ’63 egyik megalapítója, a radikális avantgárd irodalom máig meghatározó alakja.

Forrás, fotók forársa: Római Magyar Akadémia