Szívlapát – költészet napi versszínház a Bethlenben

Április 11-én, a magyar költészet napján versszínházi előadást mutat be a Manna és a Bethlen Téri Színház, Igó Éva és Zoltán Áron szereplésével. A részvételi versszínházi előadáson húsz kortárs magyar vers hangzik el, a Szívlapát antológiából válogatva. Az előadást Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna rendezik, mentoruk Hegedűs D. Géza.

„Átadom a korszakot. Működik.” Adott tehát két pár papucs az előszobában. Egy nőé és egy férfié, Igó Éváé és Zoltán Ároné. Két generáció, amely kortárs verseken keresztül létezik egymás mellett és/vagy egymásért. Anya és fia. Mester és tanítvány. Aki megbékélt önmagával és aki a tükörképével vitatkozik. Aki már tudja, milyen szeretni és aki még csak tanulja. Ahogyan fiatal rendezőpáros is most keresi, miként lehet az irodalmat a napi rutin részévé tenni. Legyenek türelmesek. „Ezek az ifjak. Még érnek.”

Az idézetek Kemény István Dél című művéből származnak. A vers az előadásban is elhangzik.
Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna a Bethlen Téri Színház és a Manna Találkozások pályázatára jelentkeztek 2017 tavaszán, a pályázat elbírálóinak pedig már akkor egyértelmű volt, hogy április 11-én, a költészet napján szeretnék bemutatni a különleges produkciót.

„Azt azonnal tudtuk, hogy nem szeretnénk hagyományos verselőadást csinálni. Meg akartuk szüntetni a frontális viszonyt, el akartuk kerülni a reflexió nélküli, kitett mondatokat. A szavalásban mégiscsak van egy kis hamisság. Így jött a részvételiség, bár azt túlzás lenne állítanunk, hogy maximálisan kiaknázzuk a részvételi színház fogalmát. Inkább csak arra kérjük a nézőket, hogy engedjék meg azt, hogy mindannyiunkkal egyszerre történjenek meg ezek a versek. Alakítsuk őket együtt. Játszunk velük. Csináljuk olyan dolgokat a színházban, amit eddig a konvenciók miatt nem illett, amit eddig nem mertünk. Legyen természetes ez a fajta létezés is.”- Dézsi Fruzsina

„Azt hiszem, méltatlanul kevesen ismernek kortárs költőket és verseket. (…) Ha ezután a kicsit definiálhatatlan, kicsit kócos, de önazonos előadás után elérjük azt, hogy a közönségből, ha csak minden harmadik ember is, de rákeres (a teljesség igénye nélkül) Turi Tímea, Szálinger Balázs, Bajtai András és a többiek nevére, és elolvassa pár versüket, már megérte az egész.”- Gerencsér Anna

A két szervezet nemrég hirdette meg az idei pályázatot Találkozások2018 néven, amire ismét várják a pályázatokat, kétszereplős darabokkal.

Szívlapát – részvételi versszínház

Játsszák: Igó Éva és Zoltán Áron
Rendezi: Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna
Mentor rendező: Hegedűs D. Géza.
Zene: Mester Dávid

Az előadás megtekintése 14 éven felülieknek javasolt.
Az előadás szövegkönyve a Tilos az Á Könyvek kiadó Szívlapát című antológiájának nyomán született.

A kötet verseit válogatta: Péczely Dóra.
Illusztrátor: Dániel András.

További információ:
www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu

Jegyek:
jegy@bethlenszinhaz.hu
+36 1 700 1433

Bővebb információ és a részletes verslista itt található: https://www.facebook.com/events/184661345479098/

,