A kalandtúra folytatódik – Szubjektív invitáló a 38. Tavaszi Fesztivál programjaira 2.

Szerző: Böjtös Kinga

A fesztivál félidejénél járva, megannyi programon túl és számtalan élménnyel gazdagodva vágok neki kulturális kalandtúrám második felvonásának. Vállalom, hogy a lista ezúttal sem teljes, mert egyrészt képtelen vállalkozás valamennyi programot végiglátogatni, másrészt mindannyiunk érdeklődése más. S pont ezt a változatosságot képviseli a páratlanul gazdag kínálat, március 30-tól április 22-ig!

Az első futamot IDE kattintva (http://artnews.hu/2018/03/31/kulturalis-kalandturan-szubjektiv-invitalo-a-38-tavaszi-fesztival-programjaira-1/) találjátok, április 11-i utolsó bejegyzéssel.

Április 12-én dallamos jazzra vágyva a Road Six Sax koncertjét élvezem, ahol Tóth Viktor és Dresch Mihály lesz a vendégzenész, mindez a Budapest Jazz Clubban. „Ahhoz, hogy az ember elhiggye, a négy szaxofonosnak nincs szüksége ritmusszekcióra, meg kell hallgatnia élőben ezt a formációt! Ezen az estén a fantasztikus négyeshez a szaxofonozás „Supermanje”, Dresch Mihály csatlakozik” – hangzik az ajánló és én örömmel utána járok…

13-án az A38 hajón vár a francia Chapelier Fou, aki a downtempo elektronika egyik legegyedibb hangú, ugyanakkor klasszikus zenei végzettségű alakja. Igazi kísérletező elektronikus zenei komponista, akit a műfaj legnagyobbjai között emlegetnek. Közösségi ringatózásra ideális este lesz, menjünk!

14-én a Várbazárban DJ Bootsie Trio és a Talamba közös koncertjére megyek, mely produkció szereplői külön-külön is nagy kedvenceim, ám együtt még sosem hallottam őket. „Bootsie és a Talamba találkozása olyan, mint amikor a civilizációtól elzárt törzshöz váratlanul betoppan egy DJ, aki beszáll melléjük a zenélésbe… Az elektronikus zene és a törzsi ritmusok találkozása mindig aktuális és törvényszerű.” – szól az est sokat ígérő ajánlója.

15-én kinézek a 37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár másodnapjára. A két napos rendezvény szombat délelőtt a Sportaréna küzdőterén a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felvonultatásával, táncházak és bemutatók sorozatával indul. A néptáncokkal csak most ismerkedők tanulhatják, akik tudják, élő zenére táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat. Vásár, játszóház, beszélgetések és kézműves-foglalkozások gazdagítják a programot. Igazi családi hétvége várható!

15-én irány az Akvárium Klub, ahol a Jazzanova Live feat. Paul Randolph formáció játszik. A jazz egyedi megközelítéséről híres berlini formáció, a Jazzanova a ’90-es évek közepén kapcsolódott be az elektronikus tánczene világába. A csapat zenéjét sokféleképpen próbálták meg kategorizálni, volt már nu jazz, chill-out vagy jazz house, melyben meghatározó a latin jazz harmónia- és ritmusvilága. Az utóbbi öt évben az együttes rendszeresen lépett fel Paul Randolph énekessel. Cseppet sem ülős koncertre számíthatunk!

17-én este a brit Company Wayne McGregor: Autobiography c. előadása érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Háza színpadára. A Brit Birodalom Érdemkeresztjét elnyert koreográfus a világ vezető társulatainak készített előadásai mellett, filmek koreográfiáin is dolgozik. Legújabb előadására készülve saját, teljes genetikai állományát feltérképeztette, s ennek a kutatásnak az eredményét viszi színpadra. Izgalmas, formabontó produkció lesz…

Április 19-én Rost Andrea és Harazdy Eszter koncertje egy igazi „Anya-lánya: 2 hang, 2 lélek” estnek ígérkezik az  Uránia Nemzeti Filmszínházban. Repertoárjukban az operairodalom legvonzóbb, érzelmeiknek kiszolgáltatott, törékenynek tűnő, éppen ezért végtelenül emberi alakjait idézik meg. A két művésznőt, anyát és lányát Eszter édesapja, Andrea korábbi férje, Harazdy Miklós zongoraművész kíséri.

További külön cikket érdemelne a Budapest Art Week  április 17-22 között zajló képzőművészeti eseménysorozata, mely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze és mutat be a Tavaszi Fesztivál ideje alatt. Hat napon át közel nyolcvan kiállítással és azokhoz kötődő programokkal, hatvannál is több helyszínen várják a művészetek kedvelőit, ezen kívül lesznek workshopok, beszélgetések és kiállításmegnyitók, valamint lehetőség nyílik az alkotókkal, művészekkel való találkozásra is. Nagyon érdemes követni a részletes programot a fesztivál saját felületein, mert könnyen lemaradhatunk a regisztrációhoz kötött napokról: https://www.facebook.com/budapestartweek/, https://www.bpartweek.hu/hu/

Kifejezetten a fesztivál miliőjével ismerkedőknek ajánlom az Akvárium Tavasz Terasz hangulatos „napi menüjét”, mely a főváros egyik legnépszerűbb kültéri programsorozata. Az Erzsébet téri, Akvárium klub előtti lépcsőzetes teraszon kialakított színpadon április 1–22. között az ország elismert zenészei és friss tehetségei adnak majd ingyenes akusztikus koncerteket, míg vasárnap délelőttönként a gyerekeket szórakoztatják kedvenc előadóik. Az élő közvetítésbe az alábbi linken leshetünk bele: https://www.facebook.com/akvariumklub/videos/1807433702610747/?fref=mentions

A posztomból kimaradt számtalan további programot  – Cinemira  Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, a Keresztény Színházi Fesztivál, a Liszttől Bartókig, a Szövegelünk 100 szóban, a #felafejjelbudapest  – ezúttal is meghagyom Neked, kedves leendő és jövőbeli fesztivál látogató!

A fesztivál honlapja: https://www.btf.hu/

Fotók forrása: Budapesti Tavaszi Fesztivál