„Mi megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek?” – Háy János Utánképzése a Magyar Színházban

Március 23-tól látható, a fővárosban elsőként a Magyar Színház nagyszínpadán Háy János: Utánképzés ittas vezetőknek című két felvonásos, zenés komédiája. A Lengyel Ferenc rendezésében színpadra vitt, tizenegy szereplőre – két pszichológusra és kilenc ittas vezetés miatt elítélt személyre – szabott, párbeszédekből kikerekedő előadás igazi, jelen idejű, hazai, reprezentatív mintát kínál fel nézőjének az alkoholfogyasztással is érintettek problémáiból, úgy, hogy írójának könnyed szövegezési stílusa, karakterológiai meghatározásai és humora garantált szórakozni és elgondolkodni valót is ígér.

Az egész estés, szinte színtelen, szimbolikus térben játszott zenés darab egy olyan közösségi és egyéni szintű látlelet az önvédelmi reflexek tárházából építkező személyiségek jelen világában, ahol a múlt sérelmeiből táplált, jövőre utaló végkifejletek kiszámíthatóak. Hiszen Háy János, a tőle megszokott és szinte elvárt módon, ebben a darabjában is olyan karaktertípusokat jelenít meg mértani pontossággal, szereplői megfelelően megválasztott személyiségjegyei által, amelyek alapján könnyen önmagunkra vagy közvetlen környezetünk tagjaira is ráismerhetünk.

Az előadás könnyed, nyitott, zenés és párbeszédes kibontakozása sem tudja megtéveszteni a nézőt, hiszen annak szereplői kinyilatkoztatásai magukban hordozzák azt a szerzői tudást és szándékot, amely annak részeit (az egyén) és az egészet (közösség) is jellemzik. A darab szereplői mellett a szerző maga is kivonul az egyéni felelősségfelvállalás mellett az érintettekre irányuló ítélkezés alól is. És ettől a hatáskeltéstől minden nyomasztó gondolat ellenére az egész előadás könnyed marad úgy, hogy a „tömegjelenetek” közepette sem vész el az a fő motívum sem, hogy az egyéni életút sikertelensége szinte soha nem az adott társadalmi rend problémáiból, hanem saját hozzáállásunkból fakad. A gyors váltások, a zenei átkötések, a karakterek személyiségjegyeit is visszatükröző jelmeztelensége mind azt garantálják, hogy a néző felismerje azt, hogy az egész estés, látás- és hallássérültek számára is akadálymentesített előadásban szereplőknél nem a közúti közlekedés szabályait ittasan megsértő státusz, hanem sokkal inkább a saját életükhöz, önmaguk megítéléséhez és a problémáik megoldásához való viszonyulásuk a közös. És ez az ön- és felismerés lehetne egy valamire való, hatásos, közös terápia alapja.

Az előadásban a szerepeket Benkő Nóra, Csőre Gábor, Haumann Petra, Murányi Tünde, Pataki Szilvia, Varga Zoltán, Pavletits Béla, Rancsó Dezső, Bede-Fazekas Anna, Szatmári Attila és Szűcs Sándor alakítja.