A felszabadultság pillanatai – Alain Laboile kiállítása Budapesten

Szerző: Vass Edit

Alain Laboile francia szobrász, fotográfus világhírű képeiből nyílt kiállítás a Budapest FotóFesztivál, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál együttműködésének jóvoltából a Széphárom Közösségi Térben. La Famillie (A Család) sorozata a hatgyermekes apuka szemszögéből tárja elénk saját családjának hétköznapinak távolról sem nevezhető pillanatait. A fekete-fehér képek a gyermeki lét, a játék és a szabadság kérdéskörét állítják középpontba.

© Alain Laboile – Fotó forrása: Budapest FotóFesztivál

A francia középgenerációhoz tartozó fotós eredetileg szobrászként dolgozott, majd 2004-ben vett egy digitális kamerát, hogy dokumentálja munkáit egy portfólióhoz. Alkotásairól viszont lassan áthelyezte a kamera fókuszát a családi életükre, és az lett fő ábrázolási témája: a négy lány és a két fiú gondtalan játéka kiapadhatatlan forrásnak tűnik. A jelenlegi kiállítás anyagát tehát több ezer fotóból válogatták össze, amelyek között jónéhány régóta ismert már a nagyközönség előtt. Alain Laboile ugyanis szinte naponta osztja meg képeit saját honlapján vagy a közösségi oldalakon – aminek egyrészről népszerűségét is köszönheti, másrészről a publikusság és a privát szféra közötti határvonal elmosódására hívja fel a figyelmet.

© Alain Laboile – Fotó forrása: Budapest FotóFesztivál

Felvételein a privát és a street fotó szemlélete keveredik, képei személyesek ugyanakkor egyetemesek is, hiszen a rögzített pillanatok a gyermeki világ felhőtlenségét, spontaneitását tükrözik. Hozzá kell tennünk persze, hogy a fotók alapján a család élete távolról sem tipikus: nagyon természetközeli, a gyerekeknek pedig szinte korlátlan szabadságot engednek, amely a felfedezés, a kreativitás és a játék örömének kiteljesedéséhez járul hozzá. Így persze a kicsik néha tetőtől talpig koszosak, fürdenek a mosogatóban, vagy épp elbújnak a szekrényben, mintha a kamera ott se lenne! Egy imádnivaló káosz pillanatai! Gyakran jelennek meg állatok is a képeken, és a szemlélő szinte el se hiszi, hogy ezek nem beállított fotók. A művész „Réflexions autour du bassin(Tükröződés a tó körül) című sorozatának fotói kapcsán már inkább lehet szándékosságról vagy tudatosságról beszélni, de itt nem.

© Alain Laboile – Fotó forrása: Budapest FotóFesztivál

A kiállítást Őex. Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete nyitotta meg, Alain Laboile sajnos nem tudott részt venni, de ars poeticáját a következőképp foglalta össze: „Hatgyermekes apa vagyok, fotográfiai munkáimban egyszerre dokumentálom és ünneplem a családi életemet: egy világvégi életet, ahol az átmenetiség és a gyermekkor egyetemessége találkozik. Nap, mint nap készítem a családi albumokat, amit örökül hagyok gyermekeimnek. A munkáim az életvitelünket tükrözik vissza, mely az ő gyermekkoruk körül forog – a fotóim bizonyítékok lesznek erre. Bizonyos értelemben a megközelítésem hasonlít egy etnológuséhoz. Bár a munkám mélyen személyes, az emberi természet felől is meg lehet közelíteni, engedve a nézőt, hogy belépjen a világomba és saját gyermekkorára reflektáljon. A fotográfiai munkám mindennapos jellegével, és a világgal való megosztásával az interneten a kommunikációs formámmá vált, mely szabadság, meztelenség, létezés és birtoklás kérdéskörét feszegeti.”

© Alain Laboile – Fotó forrása: Budapest FotóFesztivál

A kiállítás 2018. április 28-ig tekinthető meg a Széphárom Közösségi Térben (1053 Budapest, Szép u. 1/b.).

Kurátor: SOMOSI Rita

, ,