A street art és a kiterjesztett valóság találkozása

Szerző, fotók: Simon László

Március 19-én nyílt meg a Trafó melletti Élesztőházban az Észt hét nevű programsorozat, méghozzá az Észt street art ismert alakjának, Edward von Lõngus munkáinak budapesti bemutatkozásával.

Ha az Élesztőházhoz a Trafó felől közelítünk, a parkoló falán megpillanthatjuk Edward von Lõngus két alakját, akik látszólag élettelen, múltbéli alakok. Akik a városban kószálva nyitva tartják szemüket, több ponton is ilyen műveket fedezhetnek fel, melyek szintén az említett művész munkái. Érdemes tehát felfedező útra indulni az okostelefonunkkal a zsebünkben. Lõngus városi falakon megelevenedő munkáival az Észt hét megnyitóeseményének jóvoltából ismerkedhettünk meg.

Több szempontból is különleges alkalomnak számít a tizenegyedik budapesti Észt hét – mondta Gaborják Ádám, az Észt Intézet projektvezetője a megnyitó felvezetőjében – , hiszen egyrészt az észt emberek idén ünneplik az Észt Köztársaság függetlenségének századik évfordulóját, másrészt pedig az Észt Intézet idén ünnepli huszadik évfordulóját is. Az ország századik születésnapjának része a (R)estart Reality projekt is, amely korábban többek között Tallinban, Helsinkiben, Koppenhágában és Rómában is bemutatkozott már – tette hozzá. A (R)estart Realityt, amely kreatív módon ötvözi a kiterjesztett valóság technológiáját az utcai művészettel, Kadri Uus mutatta be a megnyitó közönségének.

A NOIR művészeti platform társalapítója elmondta, hogy éppen körutazáson vannak Lõngus munkáival, aki bár a leghíresebb észt street art művész, nagyon kevesen tudják, hogy valójában ki rejlik a név mögött, hiszen az alkotó anonimitásra törekszik. Éppen ezért nem volt jelen az eseményen sem. Ő az egyetlen észt street art művész, akinek a műveit egy művészeti múzeum is megvette, de ugyanakkor alkotásai a múzeum melletti szeméttárolókon is megjelennek – mutatott rá ezzel Kadri Uus az intézményesített street art ellentmondásosságára is. A NOIR honlapja szerint egyébként Lõngus egy fizikai test nélküli, kitalált karakter, „gondolatok gyűjteménye az adatszférában. Egy számítógépeken kívül létező számítógépvírus, amely agyakról agyakra terjed az általa létrehozott alkotás révén.” Uus kitért arra is, hogy természetesen nem túl gyakori az, hogy egy street art turnéval ünnepeljék egy ország századik évfordulóját, és sokáig nekik is nehéz volt elhinni, hogy valóban ezt teszik.

Ezután tért ki a projekt lényegére, ami nem más, mint hogy ezek a városszerte falakra festett figurák a kiterjesztett valóság technológiájának segítségével életre kelnek és mozogni kezdenek. Nem kell hozzá más, csak egy applikáció, amelyet a restartreality.org oldalt felkeresve lehet letölteni, és miután az app letöltötte az animációkat, az eszközünk kameráját használja, hogy életre hívja Lõngus alakjait. Szerencsére nem kell mindig felkeresnünk ezeknek a figuráknak az utcai változatait, mert a szervezők gondoskodtak arról, hogy haza is vihessük őket matricák formájában, hogy másoknak is megmutathassuk, milyen a kiterjesztett valóság és a street art találkozása.

Az Észt hét, amelynek az esemény a megnyitója volt, jelenleg is zajlik, még egészen 27-ig, filmvetítésekkel, irodalmi témájú eseményekkel, koncertekkel és kiállításokkal. Azután április 4-től folytatódik Szegeden, majd 5-től Debrecenben is.

Az Észt hét további programjai:

www.esztorszag.hu

www.facebook.com/EsztIntezet