A háromágú tölgyfa tündére – audionarrált előadások a Bethlenben

A Bethlen Téri Színház az AKKU Egyesülettel közösen március 4-én először tartott audionarrációval kísért vasárnapi családi előadást. Fabók Mancsi Bábszínháza A háromágú tölgyfa tündére című díjnyertes előadását legközelebb március 25-én láthatják és hallhatják a nézők, amikor ismét audionarrációval segítik a vakok és gyengénlátók színházi élményének befogadását.

A háromágú tölgyfa tündér © Ribárszki Viktória

A Bethlen Téri Színház 2016 őszén, a Színházak Éjszakája kapcsán ismerkedett meg az AKKU Egyesülettel, s kezdtek el együtt azon dolgozni, hogy a színház a látássérültek számára is akadálymentesítse előadásait. Egy tavalyi sikeres pályázat eredményeképpen idén tavasszal kétszer valósítanak meg olyan integrált előadást, ahol látó és látássérült, gyermek és felnőtt nézők egyidejűleg élvezhetik a produkciót. Az előadásokra a látássérültek 200 forintos regisztrációs jegyet igényelhetnek.

Három kislány ismerkedik az előadás kellékeivel. A kisebb asztal körül álló gyerekek egyikének szemét kendő takarja el, míg az egyik néző szaglását is segítségül hívva egy kisebb tárgyat emel orrához © Ribárszki Viktória

A Bethlen Téri Színház 2012-es indulása óta különös figyelmet fordít arra, hogy olyan közösségeket szólítson meg, akik nem vagy nehezen jutnak színházi, kulturális élményhez. Vasárnapi családi előadásaikon rendszeresen vendégül látnak mozgáskorlátozott vagy értelmileg akadályozott fiatalokat; a Manna és a Tünet Együttessel közös Mary és Max című, az Asperger-szindrómát is érintő előadásuk után beszélgetést tartanak egy autista szakértő részvételével, illetve iskolások számára drámafoglalkozás követi az előadást; ezen kívül a színház hívta életre a Gang Színház projektet, aminek lényege, hogy – önkormányzati támogatással – elsősorban hetedik kerületi körfolyosós házak udvarán és gangján játsszanak ingyen a lakóknak.

A kép előterében az előadás egyik báb figurája, egy bibircsókos orrú, idős alak képe, míg a háttrében elmosódva az egyik szereplő és a nézők képe vehető ki © Ribárszki Viktória

Fabók Mancsi előadását – melynek budapesti bemutatója egy éve éppen a Bethlen Téri Színházban volt – a szakemberek és a színház együtt választották ki. Az alkotó és előadása októberben a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén fődíjat kapott „a vásári bábjáték tradíció megújításáért és életben tartásáért”.

A színház munkatársai a vasárnapokon szokásos kézműves foglalkozás mellett a különböző érzékszervekre ható játékokkal is készül a különleges alkalomra.

Gyerekek állják körbe az előadás mosolygós, fiatal zenészét, egyik művészét. A fiatal férfi ölében fémes anyagból készült, gomba kalapjának alakjára emlékeztető ütőhangszer pihen, melyet a boldogan nevető nézők is megtapintják © Ribárszki Viktória

Az AKKU Egyesület a látássérülteknek egy iPhone-t és hozzá fülhallgatót biztosít, az előadást pedig egy szakképzett audionarrátor – miközben egy monitorról figyeli az előadást egy másik helységben – élőben közvetíti. Korábban egy előre rögzített, ún. előnarráció készült a nézők számára, ami az interneten keresztül már jóval az esemény előtt elérhető és az estével kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza, mint pl. a díszlet és jelmezek, a szereplők bemutatása, a rendezés sajátosságai, a darab háttere stb. (ez elérhető a facebook eseményből).

 

Ezen felül közvetlenül az előadás előtti fél órában egy ún. színpadbejárás keretében a vendégek megismerhetik a darab legfontosabb kellékeit, díszleteit, a járásokat, valamint találkozhatnak a szereplőkkel és alkotókkal is, így még könnyebben tudják elképzelni az előadás általuk nem, vagy nehezen látható részeit.

A színház a következő évadban két felnőtt és egy újabb gyermekelőadást tervez akadálymentesíteni, nemcsak a látássérültek, hanem a vakok és gyengénlátók számára is. Ehhez ismét az AKKU Egyesület lesz a partnerük.

Az AKKU – az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület a hazai kulturális akadálymentesítés mára legnagyobb, legszínesebb repertoárjával rendelkező szervezete. A főállás mellett, mégis profi körülmények között dolgozó tagok célkitűzése a magyar kulturális élet legjavának korlátok nélküli tolmácsolása és biztosítása a látás- és hallássérült érdeklődők számára, az érintettek szoros bevonásával. Az AKKU Egyesület jóvoltából mára a színházi, filmes és múzeumi programok széles választéka érhető el audionarrációval, speciális felirattal és jeltolmácsolással. A három éves, intenzív szakmai munka során a magas színvonalú szolgáltatás biztosítása mellett az érintettek aktivizálása és a jövő látás- és hallássérült nézőinek kinevelése is fontos célként szerepel.

A gyerekek és fiatal felnőttek körében egyre inkább természetessé váló szolgáltatásnak hála az érdeklődés és a kulturális csemegékre való igény egyre jelentősebb az érintettek körében. Természetesen emellett az idősebb, látás- és hallásvesztéssel küzdő, szórakozni vágyó réteg számára is mindig akad csemege a kiválasztott darabok, filmek és tárlatok során. A mára telt házzal futó mozis események mellett a színházakban is kezd természetessé válni a 10-15 főnyi látás- és hallássérült néző jelenléte.

Bővebb információ:

www.bethlenszinhaz.hu

www.akkuegyesulet.hu

Facebook esemény  – https://www.facebook.com/events/554284481611050/?active_tab=discussion

Jegyek:

jegy@bethlenszinhza.hu

+36 1 700 1433

Forrás: Bethlen Téri Színház
,