Társasjátékok a templomban

Másodszor lesz Játékosok napja Kiscelli Múzeumban március 3-án, szombaton. A Te jössz?! című kiállítás a társasjátékok történetéről és jelenéről szól, hosszított nyitvatartású napon, tematikus tárlatvezetések és sok sok kipróbálható társas várja a látogatókat.

© Bach Máté

A Te jössz?! – Kiállítás a társasjátékról című tárlat hat témán keresztül mutatja be a játékok fejlődéstörténetét az emberi életutat szimbolizáló liba- vagy létrajátékoktól a mai, egész társadalmi rendszereket feldolgozó komplex társasokig. Külön teret kaptak a különböző korok propagandajátékai és a békeidők kávéházi időtöltései. A Budapest történetét feldolgozó  Kiscelli Múzeum kiemelt célja volt a fővárossal kapcsolatos játékok széles palettájának bemutatása. Ebben a részben láthatjuk a 1930-as évekből a Legszebb város, Budapest névre hallgató játékot, vagy a Stippek József terve alapján készült svábhegyi turistajátékot, a hatvanas évekből a Séta Budapesten címűt, vagy a Police 07-et, amelyben a Duna alatt, a metrón üldözhetjük a Dr. Factort.

© Bach Máté

A kiállítás két fiatal kurátor, Bartók Flóra és Molnár Bori munkáját dicséri, akik a társasjátékok kultúrtörténetét a kezdetektől napjainkig dolgozták fel. “A társasozás ma virágkorát éli az egész világon, rengeteg klub és közösség működik idehaza is. Szerettük volna ezeket is bemutatni amellett, hogy olyan klasszikusokról sem feledkezünk meg, mint a Gazdálkodj okosan” – mondta Molnár Bori. A hazai kedvenc a Monopoly (d)evolúció című részben kapott helyet a kiállításban, ami címével is mutatja, hogy egyes játékok fejlődéstörténete nem csak felfelé mutat. A társkurátor Bartók Flóra fontosnak tartotta kiemelni, hogy noha a játék szó megtévesztheti a látogatót, ez a kiállítás inkább felnőtteknek szól. A kiállítás grafikái, Novotny Dóri munkái élénk színvilágukkal, játékosan oldanak fel egy-egy témát. A társasjáték maga is több művészt inspirált, ezt bizonyítja, hogy láthatunk  Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő által készített játékokat is Kiscellben.

© Bach Máté

A kiállítás során a bemutatott tárgyakon túl tizenhat interaktív ponton ismerhetjük meg a különböző játék mechanikákat, vagy épp Activity-feladványokon keresztül találhatunk ki játékkal kapcsolatos fogalmakat. A múzeum munkatársai emellett egy kísérletbe is belefogtak: elkészítették a Cellris (szójáték a Kiscell és a tetris szavakkal) névre keresztelt társast, amiben a játékosok kiállítást építhetnek a Kiscelli Múzeum templomterében.

A kiállítás 2018. április 29-ig tekinthető meg, ami alatt a múzeum majd minden hétvégére valamilyen kapcsolódó programmal készül, ebbe a sorba kapcsolódik a hétvégi Játékosok napja is.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/963474863818380/

© Bach Máté

PROGRAM:
10:00 Nyitás
11:00 Kurátori tárlatvezetés
Együtt könnyebb vagy oszd meg és uralkodj? Kooperatív és életút-játékok
14:00 Kurátori tárlatvezetés
Földmives Szövetkezet + Mars terraformálása = A társasjáték mint propagandaeszköz és világmodell
17:00 Kurátori tárlatvezetés
Csak szubjektíven! Mozaikok a társasjátékok történetéből egy rendhagyó vezetés keretén belül
15:00-20:00 Játszóház Projekt
Társasozás Budapest egyik legnagyobb játékos közösségével

Forrás: Kiscelli Múzeum