Jeles András új filmje az Esernyősben

Az Esernyős Galéria exkluzív vetítés keretében mutatja be Jeles András legújabb filmjét március 5-én. A rossz árnyék című film egy több helyszínes, többnyire mozikon kívüli rendezvénysorozat keretében mutatkozik be a nézőknek, amelynek az óbudai Esernyős az egyik állomása. A vetítés különlegessége, hogy a film után Jeles András rendezővel Sugár János képzőművész beszélget.

Jeles András a ’70-es és ’80-as évek egyik legmeghatározóbb s egyben legkülöncebb rendezője – akinek olyan kultikus darabokat köszönhetünk, mint A kis Valentino vagy az Álombrigád –, 2003 után most először jelentkezik önálló, egész estés filmmel. A rossz árnyék egy különleges képességekkel megáldott huszonéves srác utazását követi végig, mely során több különös emberrel hozza össze a sors, eközben pedig megismerhetjük apját, a restaurátorként dolgozó Pietert, aki épp ifj. Hans Holbein reneszánsz festő A Követek című művének restaurálásán dolgozik, s a képben rejlő különleges szimbólumok és rejtett üzenetek hatással lesznek mindkettőjük életére. 

A rendező életművének tökéletes megkoronázása, melyben sajátos látásmódja különleges, formabontó vizuális megoldásokkal párosul. Jeles saját forgatókönyvének életre keltéséhez Medvigy Gábor operatőr és Rumbold László vágó mellett olyan méltán elismert színészek járultak hozzá, mint Török-Illyés Orsolya, Kari Györgyi, Pálffy Tibor, de Berger Dalma énekesnő és az inkább színpadi szerepeiről ismert Tenki Dalma és Marjai Virág is feltűnik a filmben. A főszerepben Gerlóczy Zsigmond zongoristát láthatjuk, aki ezzel a szereppel debütál színészként a filmvásznon. 

A film nem a hagyományos módon kerül forgalmazásba: az újonnan indult Soldivision alternatív filmterjesztő jóvoltából a közönség nem a megszokott módon, moziban láthatja a filmet, hanem korábban filmvetítésre nem használt helyszíneken, alternatív terek és programok keretein belül, a művészet különböző területeit összefogó intermediális találkozókon és pop up eseményeken ismerhetik meg Jeles András legújabb alkotását.

A rossz árnyék (2017, 94 perc, 16 éven aluliaknak nem ajánlott)

www.esernyos.hu 

Időpont: Március 05. Hétfő 19.00

Helyszín: Esernyős – 1033 Budapest, Fő tér 2.

Forrás, fotó forrása: Esernyős