ASPEKTUSOK címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik Rómában

Időpont: 2018. január 19. – február 18.
Helyszín: Római Magyar Akadémia Galéria (Falconieri Palota – via Giulia, 1)

2018. január 19-én, pénteken 19.30 órakor a Római Magyar Akadémia Galériájában ASPEKTUSOK (ASPETTI) címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik.

A tárlatot Simonffy Márta, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

A 2018. február 18-ig megtekinthető kiállítás 22 magyar kortárs művész közel 80 művét tárja a római közönség elé.

A Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetségének grafikai válogatása a teljesség igénye nélkül, de alapvetően a műfaj magyarországi nagymestereire koncentrál, mint Almásy Aladár, Ágotha Margit (1938-2015), Eszik Alajos, Gross Arnold (1929-2015), Gyulai Líviusz, Kovács Tamás (1942-1999), Kőnig Frigyes, Orosz István, Rékassy Csaba (1937-1998), Sárkány Győző, Somorjai Kiss Tibor, Sulyok Gabriella. A fiatalabb generációt Takáts Márton festő-, grafikusművész képviseli nem kevésbé érett művekkel.

A szobrászati anyag esetében Czér Péter, Csikszentmihályi Róbert, Csikai Márta és Gvárdián Ferenc képviselik a kisplasztika műfajának klasszikus mestereit, miközben Rabóczky Judit, Szanyi Borbála, Erős Apolka, Oláh Katalin Kinga és Hegedűs Éva azon fiatal, progresszív szellemiségű alkotók közé tartoznak, akik a kortárs művészetben keresik a kisplasztika és a klasszikus szobrászi fogalmazásmód lehetőségeit.

„A képzőművészetben a grafika, valamint a kisplasztika méreti meghatározottságuk, technikai eszköztári kötöttségeik ellenére rendkívül érzékeny és kifejező erővel bíró műfajok, amelyben a megfogalmazások, egyedi kifejezésmódok, gondolatok, a tartalom fontossága, ennek koncentráltsága, kitapinthatósága adja meg számunkra a mű hozzánk szóló üzenetét.” (Simonffy Márta, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének elnöke)
Forrás: Római Magyar Akadémia