SZERDÁN KEZDŐDIK A 15. ANILOGUE NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL – Nyolc budapesti helyszínen több mint hetven vetítés és kiegészítő program

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kino mozi mellett további hat helyszín – a Magvető Café, a Francia Intézet, a Szimpla kert, a Budapest School, az újonnan nyílt Három Holló kávéház és a Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtár – is várja november 29. és december 3. között az érdeklődőket a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében. Kiállítások, workshopok és koncertek színesítik a programot, melyben 200 új animációs rövidfilmet és 13 egészestés mozit láthat majd a közönség, köztük A Kenyérkeresőt, melynek magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is az Anilogue vendége.

A MAGVETŐ CAFÉban indul az idei Anilogue. November 29-én, szerdán 16 órakor az Anilogue Bemelegítő Liszka Tamás fesztiváligazgató és Kreet Paljas programigazgató mutatják be az idei műsort. Csütörtökön 11-kor kezdődik itt az ANIMA JAM INTRO, ahol a fesztivál nemzetközi vendégei a fesztivál néhány napja alatt közös animációs videoklipet hoznak létre Alekszej Alekszejev vezetésével. Az Anima Jam színes csapatába szívesen látunk további résztvevőket is, regisztrálni az info@anilogue címen lehet. Pénteken 14 órakor Katariina Lillqvist finn rendező és forgatókönyvíró retrospektív műsorát követően előadást tart filmjeiről és animációs munkamódszereiről. Szombaton 13.30-kor Shelley Page, 14.30-kor pedig az argentin Javier Mrad tart mesterkurzust.

Szerdán a Szimpla Kertben 22 órakor DJ Panda ad koncertet, aki finoman keveri az elektronikát az akusztikus hangszerekkel, a zenét vizualitással és költészettel. Pénteken 16 órakor a Pink Twins, a finn Juha és Vesa Vehviläinen először műhelytitkaikat osztják meg, majd az ikrek az Animált Éj részeként az Uránia moziban elképesztő vizuális elemekkel és elektronikus zenékkel tűzdelt műsort adnak elő. November 30-án, csütörtökön 18 órakor nyílik a Három Holló kávéházban az ANGEWANDTE ANIMATION kiállítás, ahol a Maria Lassnig által alapított bécsi Iparművészeti Egyetem kísérleti animációs stúdiója mutatkozik majd be. Csütörtökön a Francia Intézet is fesztiválhelyszínné alakul: 16.30-kor a Hilda néni című filmet vetítik, 18.30-kor pedig a Vad Bolygó című egészestés animációt. December 1-jén, pénteken 17 órakor a Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtárban Lengemesék kiállításmegnyitó várja a családosokat a tavasszal bemutatott mozifilm anyagából, december 2-án, 14:30-tól pedig a film alkotói egy workshop keretében lehetővé teszik, hogy a gyerekek maguk is alkotótársakká váljanak a Lengemesék világában. A szomszéd helyiségben a Bölcs Kavics csoport tagjai készülnek szuperhősös videojáték-fejlesztő workshopot (FIGYELEM: ez utóbbira előzetes regisztrációt kérünk >>> ITT)

Az egyik legizgalmasabb kiegészítő program december 1-jén, péntek 18 órakor a Kino moziban várható. A Google Advanced Technology and Projects kísérleti műhelyének részeként működő animációs stúdió, a Google Spotlight Stories két legújabb filmjét, a Jaguár Fiát (rendezte: Jorge Gutierrez) és a Sonariát (rendezte Scot Stafford and Kevin Dart) Közép-Európában elsőként az Anilogue részeként mutatja be a stúdió egyik produkciós vezetője, Sara Diamond, akit a VR-filmek készítésének műhelytitkairól is beszél majd.

Szombaton 11-kor az Urániban a Makám együttes és a Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatói közös, animált látványkoncerttel készülnek, végül vasárnap 14.30-kor a Budapest Schoolban Javier Mrad argentin animációs filmrendező tart workshopot 6-12 éves gyerekek számára.

Az Anilogue egyik szenzációja, hogy egyetlenegyszer, vasárnap 17 órakor levetítik a Tenger dala Oscar-jelölt alkotóinak új animációját, A kenyérkeresőt. A film társproducere Angelina Jolie. A vetítésen a lenyűgöző erejű animáció magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is jelen lesz!

A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció november 29-én, szerdán 19 órakor az Urániában lesz látható, a zárófilm december 2-án, szombaton 18.30-kor a legendás Makoto Shinkai új alkotása, a Mi a neved? lesz, mely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje.

www.anilogue.com

www.facebook.com/anilogue

Twitter @AnilogueFest

Forrás: Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
,