Mulatu Astatke és Rokia Traoré – a világzene afrikai ikonjai a Müpában

Afrika lélegzetelállító dallamvilágával ismerkedhetnek meg a világzene szerelmesei október 30-án és november 15-én a Müpában. A hazánkban először koncertező Mulatu Astatke és Rokia Traoré magával ragadó előadók, akiket napjaink legismertebb zenei úttörői között tartanak számon. Elementáris erejű művészetükben a gazdag afrikai hagyományt fűszerezik a jazz, a rock és a kortárs zene motívumaival.

Mulatu Astatke © Alexis Maryon

A 16 éves Mulatu Astatkét szülei azzal a céllal küldték Etiópiából Észak-Walesbe, hogy repüléstechnikai mérnök legyen belőle. A dolgok azonban – szerencsére – másképp alakultak, és az addisz-abebai fiú a Bangor Egyetem mérnöki kara helyett Trinity College-ban végezte tanultmányait, majd első afrikai hallgatóként diplomázott jazz szakon a bostoni Berklee College of Music-ban. Hazatérve már biztos volt benne, hogy valami egészen újat fog alkotni: ez lett a mai napig hozzá köthető „Ethio-jazz”. A vibrafonon, wurlitzeren és ütőhangszereken is játszó Astatke a jazz és egyéb populáris műfajok elemeit vegyíti latin és afrokaribi ritmusokkal és a négy, tradicionális etiópiai, ötfokú modális hangsorral (tezeta, bati, ambassel és anchihoy). Mindezek ötvözete adja az Ethio-jazz varázslatos, semmivel össze nem hasonlítható hangzásvilágát. Október 30-án hét kísérőzenész, köztük a neves free jazz nagybőgős John Edwards társaságában érkezik első magyarországi fellépésére.

Rokia Traore © Danny Williems

Rokia Traoré karizmatikus előadó, akiről már nagyon korán kiderült, hogy a színpadon egymaga is igazi varázslatra képes. Művészete úgy táplálkozik a mali gyökerekből, hogy közben messzire is rugaszkodik tőlük. Énekesként és dalszerzőként megkapó magabiztossággal kombinálja a tradicionális hangszereket és stílusokat, miközben a nyugati tánczene dallamai is átitatják zenéjét – ezzel pedig hihetetlenül izgalmas hangzásvilágot hoz létre. Édesapja révén – aki diplomataként beutazta szinte az egész világot – rocklemezeken nevelkedett, ezek hatására kezdett el gitározni. Arról azonban álmodni sem mert, hogy egyszer Paul McCartney és John Paul Jones zenésztársaként állhat színpadra. A mali gyökerekkel mélyen átitatott zenei világában viszont nemcsak a rock, hanem a jazz és a kortárs zene is könnyen megfér egymással. Dream Mandé Bamanan Djourou című legújabb programjában – amellyel november 15-én érkezik a Müpába – tradicionális mali hangszerekkel értelmezi újra többek között Fela Kuti, Miriam Makeba, Bob Marley és Jacques Brel műveit. 

Mulatu Astatke
2017. október 30. hétfő 20:00 — 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők: Mulatu Astatke – vibrafon, wurlitzer, ütőhangszerek; James Arben – zenei rendező, szaxofon, basszusklarinét, fuvola; Byron Wallen – trombita; Ben Trigg – cselló; Alexander Hawkins – zongora, billentyűs hangszerek; John Edwards – bőgő; Richard Olatunde Baker – ütőhangszerek; Tom Skinner – dobok 

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/mulatu-astatke-2017-10-30_20-00-bbnh

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/479363045773985/

Rokia Traoré – Dream Mandé Bamanan Djourou
2017. november 15. szerda 20:00 – 22:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/rokia-traore-2017-11-15_20-00-bbnh
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/755137964648501/

Forrás: Müpa