Filmpremier az OFF-Biennále Budapest programjában

Az OFF-Biennále Budapest programjaként mutatja be az Art+ Cinema november 2-án, Halottak Napján 19 órától Buvári Tamás Szeretföld című filmjét.

A Szeretföld egy veszprémi közösségi finanszírozással megvalósult háborúellenes független „off” játékfilm, amely a háborúnak egy szűk közösségre és azon belül egy kisfiúra gyakorolt hatását mutatja be. A film Iancu Laura azonos című regényének adaptációja. Különlegessége, hogy egy vidéki nagyváros fogott össze, hogy a több mint száz perces játékfilm elkészülhessen. A veszprémi színészgárda mellett szerepel a filmben Nagy Zsolt, Trokán Anna, illetve Lengyel Ferenc. Operatőrei Lovasi Zoltán (Rengeteg, Csak a szél) és Ladányi János voltak. Zeneszerzője Szirtes Edina Mókus.

A 2014-ben Kelet-Európában kitörő háború következtében több mint másfél millió ember hagyja el otthonát. A katonai sorozások elől a lakosság egy része a szomszédos államokba menekül. A befogadó országokban különböző szociális, kulturális programokat dolgoznak ki a menekültek számára, de nem lesz belőlük semmi, egyetlen kivétellel. Anna, a fiatal szociális munkás egy vidéki menekültszállóra érkezik. Célja, hogy a menekültek közreműködésével különleges programot valósítson meg. Ő lesz az, aki elmeséli Szeretföld történetét.

„Spoiler, állj! Mert épkézláb történet is van, nem csak úgy elbújunk a képek komponálása mögé. Olyannyira, hogy győzzük követni. A Szeretföld figyelmet igényel, értelmi és érzelmi intelligenciát, áldozatot, ha tetszik, ám cserébe sokat ad. Áldozatot, ha tetszik. Eleinte nyomaszt is talán, aztán kíméletlenül elragad. Naturális és transzcendens. Egy elképzelt, egy eljátszott és egy valóságos világ keveredik. Háború kívül és belül. Csatajelenetek a lelkekben. Poszttrauma. Parádés színészi alakítások és »egyszerű« létezések a vásznon. Döbbenetes gyerekszereplő. Biblikus nevek és arcok. Még a statiszták is úgy élnek és hatnak, mint Pasolininél.” Hegyi Zoltán

Bemutató: 2017. november 2. 19.00 Art+ Cinema
A bemutatón való részvétel jegyvásárláshoz kötött!
Facebook esemény

A filmet Budapesten a Art+ Cinema vetíti, de a vidéki nagyvárosok Art Filmszínházaiban, továbbá a Mozgómozi műsorán is látható lesz.

Forrás: OFF-Biennále Budapest
,