Konferencia, felolvasó-maraton és különleges színdarab – Móra-ünnep a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Móra Ferenc igazgatói kinevezését ünnepli a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A legendás író ugyanis éppen 100 éve, 1917-ben vette át a Kultúrpalota irányítását. A jeles évfordulón Móra Konferenciával, felolvasó-maratonnal, filmvetítéssel és egy páratlan színi előadással is várják a Móra-rajongókat október 27-én és 28-án a múzeumban.

Móra Ferenc – Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Két napon keresztül tart a Móra-ünnep a szegedi múzeumban október végén. Móra Ferencet ugyanis éppen 100 évvel ezelőtt nevezték ki a Kultúrpalota élére: 1917-től egészen haláláig vezette az intézményt az ikonikus író.

Az ünneplés október 27-én, pénteken 10 órakor veszi kezdetét a Móra 100 Konferenciával, melyen igazgatói tevékenysége mellett több izgalmas szempontból is megismerhetjük Móra Ferenc életét, szakmai tevékenységét. Az előadók között neves irodalomkutatók, történészek, helytörténeti szakértők szerepelnek, illetve Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea is a konferencia vendége lesz. A pénteki napot a dédunoka Móra Ferencről készült dokumentumfilmjével zárják „Anzix a búzamezőkről” címmel.

Október 28-án, szombaton délután 5 órakor folytatódik a Móra-ünnep: a Múzeumok Éjszakája keretében Móra felolvasó-maratonra várják a lelkes Móra-kedvelőket a múzeum könyvtárában egészen este 10 óráig. A maratonon bárki felolvashatja kedvenc Móra-idézetét vagy helyben is választhat Móra-sorokat. Az előzetesen bejelentkező résztvevők ingyenesen vehetnek részt a Múzeumok Őszi Éjszakájának további rendezvényein – a jelentkezés részletei megtalálhatóak a múzeum honlapján.

A jubileumi ünnepséget egy különleges színdarab zárja „Címtelen könyv” címmel. Az előadás egy titkos szerelem napjaiba enged bepillantást: Móra Ferenc 1932-ben esett szerelembe a nála 22 évvel fiatalabb Kalmár Ilonával Balatonfüreden. A titkos, forró szerelem egészen a haláláig elkísérte mind az írót, mind az asszonyt. A különleges kapcsolat lenyomata egy titkos levelezés volt: ezek a gyönyörű levelek kelnek életre szombaton 22 órakor, amikor az érdeklődők egy különleges kamara-előadáson pillanthatnak bele a nem mindennapi szerelem rejtelmeibe.

Mora100_Konferencia_Rezumek

Forrás: Móra Ferenc Múzeum
, , ,