Az MKE látványtervező hallgatói is részt vesznek a TEXTÚRA 2017 előadássorozatban a Nemzeti Galériában

TEXTÚRA 2017

A Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói is részt vesznek idén a negyedik alkalommal megrendezett, képzőművészet, irodalom és színház találkozásából megszülető előadássorozatban a Nemzeti Galériában. A szeptember 26-i bemutatót 5 előadás követi szeptember és október folyamán.

A Szépművészeti Múzeumban, majd a Magyar Nemzeti Galériában 2014 óta zajló nagysikerű összművészeti előadássorozat 2017-ben is folytatódik. Idén is a Magyar Nemzeti Galéria ad teret képzőművészet, irodalom és színház találkozásának. Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) változatlan: 10 neves kortárs magyar szerző írt új irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz. Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával. Az idei produkció újdonsága, hogy nem egységes rendezői koncepció alapján kerülnek színre a jelenetek, hanem Bagossy László rendezőnek, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakos osztályának instrukciói alapján valósul meg egy-egy mini darab, a jelenetek vizuális világát pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező szakos hallgatói tervezik.

(…)A 2017-es, immáron negyedik Textúra újszerűsége most nem a műtárgyválasztás szempontjaiban, hanem a kreatív műhelymunkában rejlik. A 10 mini-monodráma színrevitelét idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves színházrendező szakos osztálya vállalta Bagossy László és Kovács D. Dániel vezetésével, az egyes jelenetek látványvilágát pedig a Magyar Képzőművészeti egyetem látványtervező szakának szintén másodéves hallgatói Zeke Edit tanszékvezető irányításával.

A 2017-es Textúra előadássorozat fiatal rendezők és látványtervezők közös műhelymunkája, ahol kihívás nemcsak a szöveg és kép együttlétezésének megformálása, hanem maga a közös együttgondolkodás, az inspiráció és kísérletezés. A 10 jeleneten dolgozó csapat munkája mint 10 mozaikdarab áll össze egy egésszé.”

„A látványtervező hallgatók számára ez a tervezés egy igazi csemege. A tervezés egyik különlegessége a közös munka és együtt gondolkodás a rendező hallgatókkal. Maga a műfaj is, ahogy az előadás-etűdök követik majd egymást a kiállítótermekben, nem szokványos, egy kísérletező műfaji határok között mozgó bizonytalan alkotói talaj. Az inspiráció alapja nem csak egy irodalmi szöveg, hanem elsősorban egy festmény. Maga a helyszín a Galéria kiállítótermei, ami egy erős vizuális közegbe foglalják az előadásokat. Ez a különleges tervezői helyzet komoly kihívás a hallgatóknak, hisz nehéz megtalálni azt a vizuális gesztust, amely a szöveg lényegét és a képet hídként köti össze.” ‒ mondta a projektről Zeke Edit díszlet- és jelmeztervező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszékének vezetője. (forrás: mng.hu)

Az előadásokról további információ a Magyar Nemzeti Galéria honlapján található.

Forrás: MKE