Óbudai Danubia Zenekar – 2017. ŐSZ

Hírextra: Kimagasló tevékenysége elismeréseként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át HÁMORI MÁTÉ karmesternek, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjének. 

2017. ŐSZ

AZ ŐSÖK RITMUSA – Bérletsorozat a Zeneakadémián – 2017. ősz – 4 koncert
2017. október 1., 2017. október 25., 2017. november 24., 2017. december 14.

Hogy honnan jövünk? Számít az?

Olyan korban, amikor kevéssé tudjuk, hogy hová is tartunk, igenis számít. A múltunk mi vagyunk, helyesebben a mi történeteink. Igaz mesék ősi korokból, emberekről, akik úgy hasonlítanak ránk, mint a tükörképeink. Az ősök ritmusa ott dobog minden szívverésünkben, akár elismerjük ezt, akár tagadnánk. Nézzünk hát szembe velük, és így magunkkal: kik is voltunk, hogyan váltunk emberré, hogyan született meg ez a szép, ismerős nagyvilág, az ember civilizációja. Hiszen a ránk váró út irányát már régen megszabták az ősök lábnyomai.

Hámori Máté

Az ősök ritmusa című sorozatunk rendhagyó koncertjeinken a zene, a ritmus és mozgás közös pontjait keressük. Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője most is arra törekszik, hogy a műfajok összekapcsolásával új utakat találjon a hallgatók felé, és ezzel felerősítse a zenében már amúgy is meglévő üzenetet. Megerősödik-megsokszorozódik így az üzenet, és a sokak számára nehéznek tartott klasszikus művekkel könnyebben azonosulhatunk. A zene – mint minden előadóművészet – gyökerei az ősi rítusok világából táplálkoznak, és minden koncert, még ma is bizonyos értelemben rituális tett, ahol a közösség (közönség) tagjai együtt élhetik át a földöntúlival való találkozást. Az ÓDZ őszi félévének műsora ennek jegyében alakult ki: minden program egy ősi, közös mítoszhoz, vagy éppen az idealizált aranykorhoz nyúlik vissza. Szeretnénk újra felfedezni az élő zene rituális erejét, és ezt az megosztani hallgatóságunkkal is. A félév zeneakadémiai koncertjei során ebben a törekvésben mozgásművészek lesznek partnereinket, akik az adott témára reflektáló „szeánsszal”, mozgásszínházi performansszal vezetnek majd be. Gergye Krisztián nagyobb lélegzetű eseményben is partnerünk lesz: az Aranykor című koncertünk során a kimondottan erre az alkalomra készült Orfeusz koreográfiáját első ízben láthatja a nagyközönség az ÓDZ kíséretével.

A műfajok ötvözése megsegít bennünket az úton, melyen a közönség számára közelebb hozzuk a komolyzenét. Ugyancsak ezt a célt szolgálja BEAVATÓ előadásunk, melyet a hangversenyek előtt 17.45 órától kezdjük. A beavató előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, vetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. A program ingyenesen látogatható.

A 2017 őszi zeneakadémiai koncertjeinken Vásáry Tamás, Hámori Máté, Farkas Róbert, Moritz Gnann vezénylik Haydn, Debussy, Stravinksy, Sibelius, Ligeti, Mussorgsky, Bartók, Nielsen, Milhaud és Ravel műveit.

A 2017-es Budapest Music Centerben tartott sorozatunkon Somos Csaba, Dobszay-Meskó Ilona és Hámori Máté vezényli Kodály műveit.

AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENAKAR 2017. ŐSZI ÉVADÁNAK KONCERTJEI A ZENEAKADÉMIÁN

AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENAKAR 2017. ŐSZI ÉVADÁNAK KONCERTJEI A BMC-ben

TOVÁBBI KONCERTJEINK

2017 őszén is számos együttműködés vár a zenekarra. Az Óbudai Danubia Zenekar idén is arra törekszik, hogy minél több színvonalas művészeti munkában, kooprodukcióban vegyen részt.

2017 őszétől az Óbudai Danubia Zenekar egyik régi vágya teljesül: a Filharmónia Magyarország Nkft-vel való együttműködés keretében több vidéki városba elvisszük koncertjeinket. Az évad során Szombathelyen, Nyíregyházán,  Szegeden, Veszprémben és Kecskeméten is koncertezünk.

A zenekar évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Klasszik Rádióval.
Ez idén s folytatódik a Klasszikus Karácsony és a  Klasszikus Kedvencek című koncertekkel.

Az elmúlt években örömmel vettünk részt a Zeneművészeti Egyetem diákjainak diploma koncertjein, elsősorban a zeneszerzés és a karmester szakos hallgatók vizsgáján közreműködtünk. Nem véletlen talán, hogy október 10-én, Magyarország legrangosabb kortárs művészeti fesztiválja, a CAFe Budapest felkérésére részt veszünk a Zeneszerzőverseny 2017-es koncertjén. A korábbi versenykiírásokhoz hasonlóan az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőversenyének zsűrije idén is arra lesz kíváncsi, hogy milyen viszonyt alakítanak ki a fiatal zeneszerző-generáció képviselői egy-egy jelentős életművel. A verseny szervezői ebben az évben Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegnek születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából. A zeneszerzőktől ezért olyan pályaműveket várnak, amelyek témáját Kodály Zoltán művészete vagy személyisége ihlette.

A zeneműveket az Óbudai Danubia Zenekar előadásában hallgathatják meg, Hámori Máté vezényletével.

2017. október 12-én a tavalyi év legnagyobb közönségsikere, a La La Land, azaz a Kalifornia álom egy egészen különleges és nagyszabású “cine -koncerttel’ érkezik Magyarországra! A nézők millióinak szívét megérintő alkotás felejthetetlen zenéje most az Óbudai Danubia Zenekar kíséretével kerül előadásra, miközben az óriáskivetítőn futó filmet eredeti angol hanggal és magyar felirattal élhetjük majd újra át.

2017. november 8-án a Szent Margit kórház fennállásának 120. évfordulóján vesz részt zenekar. A jótékonysági est rangjához méltó helyszínen a Pesti Vigadó dísztermében valósul meg, ahol egy komolyzenei koncertet hallgathatnak meg, Az ünnepségen neves előadóművészek lépnek színpadra, többek között Malek Andrea, Tóth Vera, Feke Pál, Karácsony János az Óbudai Danubia Zenekar. Az este műsorvezetői Liptai Claudia és Till Attila. A jótékonysági est bevételét, melyet támogató jegyek eladásával teremt meg az intézmény, az kórházban működő Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály újszülött részlegének, valamint a Fejlődésneurológiai Osztály fejlesztésére fordít.  Az ünnepség fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője és Tarlós István Budapest Főváros főpolgármester. A rendezvény védnöke Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

2017. november 17-én 18 és 24 óra között a Budapesti Fesztiválzenekar a Fővárosi Önkormányzattal és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együtt először rendezi meg „A zene éjszakája – csak klasszikusan” elnevezésű programot. Az esemény célja, hogy budapestiek közelebb kerüljenek a klasszikus zenéhez és fővárosukhoz, és tíz olyan belvárosi helyszínen – klubokban, kávéházakban, kocsmákban és pubokban – élvezhessék a változatos klasszikus zenei minikoncerteket, ahol máskor ilyen produkciókkal nem találkozhatnak.
A kezdeményezést az Óbudai Danubia Zenekarral együttműködve indítják el.

2017. november 26-án a Liszt-kukacok akadémiáján Játsszunk Háry Jánost címmel 6 és 15 év közötti gyerekeknek. Az előadáson Török Ágnes és Szívós Károly bábművészek, Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán), Cseh Antal (bariton) és Gábor Géza (basszus) közreműködésével elhozzák Háry János világraszóló kalandjait a Zeneakadémiára! Sok-sok játékkal és meglepetéssel várjuk a gyerekeket, akik végigkísérhetik a bátor, erős és éles eszű huszárlegény útját, bekukkanthatnak a bécsi császári udvarba, átélhetik a Napóleon feletti diadalt és együtt ünnepelhetnek a nagyabonyi lakodalomban. A Kolibri Színházban nagy sikerrel előadott produkció zenekari változatában az Óbudai Danubia Zenekar működik közre Oberfrank Péter vezénylésével.

2017. december 20-án 20 órától a Royal Christmas Gála európai turnéjának állomásaként különleges koncertet ad az Arénában Sarah Brightman. A világ egyik legjobb és legsikeresebb szopránjának fellépése a karácsonyi időszak egyik legizgalmasabb és leglátványosabb produkciójának ígérkezik.
A világhírű énekes hagyományos karácsonyi dalokat ad elő az Óbuda Danubia Zenekar kíséretével.

Előzetes a jövő félévből:

Január 4. 18.00 – Myrtill Újévi koncert
Január 9. 19.00 – Baráti Kristóf szólóestje (műsor: Csajkovszkij: D- dúr hegedűverseny Op. 35.Paganini: I. hegedűverseny, vezényel: Kovács János)

IFJÚSÁGI HANGVERSENYEINK – Roll over Beethoven

2013 óta legfőbb célunk, hogy a gyerekek elé magas szintű zenéket vigyünk. Ifjúsági sorozatunkkal újabb és újabb iskolákhoz, osztályokhoz megyünk el, ahol olyan köntösbe csomagoljuk a komolyzenét, hogy akár a hat-hét évesek számára is élményszerűvé váljon a zenével való első találkozás. Arra törekszünk, hogy az előadás az összes érzékszervüket lekösse.  A program összeállításánál vezérelvünk a változatosság és a zenei igényesség.
Az idei félévben Roll over Beethoven címmel látogatunk el az iskolákba. Mint tudjuk, Beethoven a zene Mozartja. Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rokker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám! Ezt a szuperhőst hozzuk el az iskolásoknak, szűk egy órában bemutatva, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Lesz zongorázás, zenekari lárma, süketség-szimulátor és sok minden más. Csak erős idegzetűeknek!
A 45 perces programot legtöbbször egy-egy iskola tornatermében adjuk elő.

Sok szeretettel várunk mindenkit koncertjeinken!

http://odz.hu/



Forrás: Óbudai Danubia Zenekar