Magyar siker a világ legnagyobb fesztiválján – Ötcsillagos kritikák és telt ház fogadta a Recirquelt a Fringe-en

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt lenyűgözve aratott sikert a magyar Recirquel Társulat a vasárnap véget ért Edinburgh Fringe Fesztiválon. A világ legnagyobb fesztiválján három hét alatt folyamatos telt ház mellett közel tízezer néző, köztük mintegy száz színházigazgató látta a társulat Párizs Éjjel című darabját, amely sorban kapta a legrangosabb elismerésnek számító ötcsillagos kritikákat. A Fringe első számú kritikai lapja „világszínvonalú, tökéletesen koreografált és végrehajtott” produkcióként jellemezte a darabot, a fesztivál igazgatósági tagja szerint pedig a Párizs Éjjel az egyik legjobb újcirkusz produkció volt, amit valaha a Fringe-en látott.

Párizs Éjjel, Edinburgh Fringe Fesztivál 2017 – Fotó forrása: Recirquel Újcirkusz Társulat

Tíz év után ismét volt magyar fellépő az idén 70 éves, közel kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Fesztiválon, amelyre kétévente több ezer fellépő érkezik a világ minden tájáról. A Recirquel a tavaly novemberben a montreali CINARS Biennálén (a világ legnagyobb előadó-művészeti seregszemléje) bemutatott előadásával hívta fel a szervezők figyelmét, és kapott meghívást a Fringe-re. A társulat a fesztivál egyik kiemelt helyszínén, a Palais du Varieté sátorban összesen 22 alkalommal léphetett fel főműsoridőben a Párizs Éjjel című újcirkusz darabjával, amelyet a világhírű magyar származású fotóművész, Brassai képei ihlettek.

Párizs Éjjel, Edinburgh Fringe Fesztivál 2017 – Fotó forrása: Recirquel Újcirkusz Társulat

A magyar társulat produkciója iránt a fesztivál kezdetétől hatalmas volt az érdeklődés, az első napokban is teltházzal futottak az előadások, a Fringe második hetétől pedig már jegyet sem lehetett kapni a Párizs Éjjelre, amelyre a helyi beszámolók szerint szinte hisztérikusan tolongtak a nézők. A fesztivál legnagyobb kritikai lapja, a The Broadway Baby szerint a Recirquel egy csapásra meghódította idén nyáron a Fringe-t, méghozzá teljes joggal, mert a budapesti társulat „felfedezte a kivételes előadások titkát, „a művészek elbűvölőek és a Párizs Éjjel minden jelenete tökéletesen van végrehajtva” – írták.  Az Across the Arts a műfaj újszerűségét méltatta, kiemelve, hogy „a Párizs Éjjel nem egy tipikus cirkuszi műsor, hanem egy kifinomult dorbézolás – a csábítás, az érzékiség, a nevetés és bánat koktélja”.

Párizs Éjjel, Edinburgh Fringe Fesztivál 2017 – Fotó forrása: Recirquel Újcirkusz Társulat

Sharon Burgess, a Fringe igazgatóságának tagja rendkívüli és egyedi produkcióként, az előadó-művészet csúcsteljesítményeként jellemezte a Párizs Éjjelt, amely szerinte a legjobb újcirkusz előadások között van, amelyet valaha a fesztiválon látott. A produkció szerinte annak köszönhette sikerét, hogy „aki látta, rögtön továbbadta, egy idő után mindenki a Recirquelről beszélt”.

Párizs Éjjel, Edinburgh Fringe Fesztivál 2017 – Fotó forrása: Recirquel Újcirkusz Társulat

„Nagy várakozással tekintettünk a Fringe-re, de ekkora érdeklődésre álmunkban sem gondoltunk volna” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat alapító-művészeti vezetője hozzátette, hogy a folyamatos teltház mellett több mint 100 színházigazgató és a legnagyobb nemzetközi programszervező irodák képviselői is regisztráltak az előadásaikra, amelyeket rendre álló vastaps követett. „Nagy lehetőség volt számunkra itt bemutatkozni, mert a fesztiválon mindenki ott van, aki a szakmában számít, a világ vezető színházai és produkciós irodái innen toborozzák a fellépőket a következő évekre” – mondta el Vági.

Párizs Éjjel, Edinburgh Fringe Fesztivál 2017 – Fotó forrása: Recirquel Újcirkusz Társulat

A Párizs Éjjel az elmúlt két évben Bogotától Párizsig a világ számos színházában aratott már közönségsikert. Tavaly másfél hónap alatt több mint 18 ezren látták az előadást a francia fővárosban. Az itthon 2014-ben debütált darabot a társulat teljesen felújította a Fringe-re, az átrendezést követően nemcsak a jelmezek és a sminkek újultak meg, hanem az egész előadás még interaktívabb, fülledtebb, még „brassaisabb” lett. A Párizs Éjjel Magyarországon legközelebb szeptember elején lesz látható a Müpa Fesztivál Színházban.

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság Záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.

A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak – a maszk és smink illetve a hajszobrászat alkotásai is.

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat