Zenei utazás térben és időben, Woody Allennel és rajzfilmek legendás dallamaival – újra New Orleans Swingfesztivál a Müpában!

Minden évben, így idén is sikerül újdonságokkal szolgálnia a New Orleans Swingfesztiválnak, amely immár tizenkettedik alkalommal csábítja a Müpába a műfaj kedvelőit augusztus 25-27. között. A nyári szezon utolsó estéinek bizsergető ritmusait ezúttal is kiváló muzsikusok garantálják. Kozma Orsi és zenekara Woody Allent idézi meg, Gyárfás István mesés koncertjén régi nagy rajzfilmslágerek elevenednek meg, a 12 tagú No BS! Brass Band pedig az autentikus New Orleans-i hangulatot hozza a színpadra.

Kozma Orsi Quartet – © Papp Éva, Schneider Zoltán, fotó forrása: Müpa

Woody Allen és New York a hatvanas évek óta összetartozik, így nem csoda, hogy szinte minden filmjében megszólal a Nagy Alma zenei világa, a swing. Kozma Orsi rajongója ezeknek a filmeknek, a helyszínül szolgáló világvárosnak is, így a két szenvedély a Woody és a swing koncertben ötvöződik. Augusztus 25-én kvartettjével a Müpa színpadára idézik majd a híres filmjeleneteket és ikonikus helyszíneket. Ebben segít a téma egyik legavatottabb honi ismerője, Kern András is, aki amellett, hogy Woody Allen magyar szinkronhangja, a Vígszínházban évtizedek óta főszereplője a Játszd újra, Sam! című előadásnak.

Gyárfás István Trió – Fotó forrása: Müpa

Gyárfás István is időutazásra invitálja augusztus 26-án a közönséget. Ő viszont egy másik kontinens helyett a gyerekkorba repíti majd a nézőket. Több mint harminc évvel ezelőtt alapított és azóta is folyamatosan működő triójával ugyanis a legnagyobb magyar és külföldi rajzfilmslágereket elevenítik majd fel, jellegzetes swinges lüktetéssel megbolondítva. Itt lesznek a Mézga és a Flintstone család tagjai, Gusztáv, Frakk, Mirr-Murr, Mekk Elek, Dr. Bubó és a Rózsaszín párduc is. A Cartoon Jazz című lemez felvétele során arra törekedtek, hogy megtartsák a dalok egyedi karakterét, és a bennük rejlő poénok továbbra is élvezhetők maradjanak. A végeredményt pedig a Müpa közönsége hallhatja először élőben.

NO BS! Brass Band © PJ Sykes, fotó forrása: Müpa

A Virginia állambeli Richmondban alakult No BS! Brass Band hosszú ideje a tengeren túli tradicionális jazz-színtér egyik legsikeresebb zenekara. A szaxofon és a dob mellett trombita- és harsonakórust, valamint tubát is felvonultató csapat – a fesztivál nevéhez méltóan – az autentikus New Orleans-i hangzásból indul ki. A szó legjobb értelmében vett igazi rezesbanda, akik az 1890-es években kialakult „menetzenekari” (marching band) hagyományt folytatva bátran ötvözik zenéjüket a hatvanas évekbeli free jazz (John Coltrane), a progresszív rock (Led Zeppelin) és a különböző fúziós irányzatok vagy akár a funky és a rhythm and blues (James Brown, Michael Jackson) elemeivel. A tizenegy tagú csapat ritkán játszik Európában, így augusztus 26-i fellépésük valódi kuriózumnak számít.

További információk: https://www.mupa.hu/programok/new-orleans-swingfesztival-2017

New Orleans Swingfesztivál
Woody és a swing – Kozma Orsi Quartet
2017. augusztus 25. 20:00
Fesztivál Színház

Kozma Orsi Quartet: Kozma Orsi – ének; Cseke Gábor – zongora; Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár; Pusztai Csaba – dob, ütőhangszerek
Közreműködők: Dennert Árpád – klarinét, szaxofon; Szalóky Béla – házigazda, trombita
Vendég: Kern András
Alkotó: Zöldi Gergely – dramaturg

További információk: https://www.mupa.hu/program/woody-es-a-swing-kozma-orsi-quartet-2017-08-25_20-00-fesztivalszinhaz

Cartoon Jazz – A Gyárfás István Trió és vendégei
2017. augusztus 26. 20:00
Fesztivál Színház

Gyárfás István Trió: Gyárfás István – gitár; Soós Márton – nagybőgő; Cseh Balázs – dob
Vendég: Deseő Csaba – hegedű; Fekete István – trombita; Elek István – szaxofon
Közreműködik: Szalóky Béla – házigazda, trombita 

További információk: https://www.mupa.hu/program/cartoon-jazz-a-gyarfas-istvan-trio-es-vendegei-2017-08-26_20-00-fesztivalszinhaz

No BS! Brass Band
2017. augusztus 27. 20:00
Fesztivál Színház 

Közreműködők: David Hood – szaxofon; Sam Koff, Marcus Tenney, Taylor Barnett, Rob Quallich – trombita; Reggie Pace, John Hulley, Reggie Chapman, Dillard Watt – harsona; Stefan Demetriadis –
tuba; Lance Koehler – dob;
Szalóky Béla – házigazda

További információk: https://www.mupa.hu/program/no-bs-brass-band-2017-08-27_20-00-fesztivalszinhaz  

Az intézmény új, Müpa – első látásra kampánya egyszerre mutatja be a Müpa sokszínű programját és hozza közelebb a nézőkhöz a 2017/18-as évad előadóival, az izgalmas, új műfajokkal való első találkozás megismételhetetlen élményét. Az augusztustól a Müpa közösségi csatornáin nyomon követhető sorozat olyan videókból áll, amelyek a nézők kendőzetlen őszinteségű reakcióit örökítik meg egy-egy műfajjal és produkcióval kapcsolatban. A sorozat első, a New Orleans Swingfesztivál koncertjeihez kapcsolódó videói itt:

Forrás: Müpa
,