Finisben a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

Május 10-13 között első alkalommal rendezik meg Szegeden a város Oscar díjas szülöttéről elnevezett Zsigmond Vilmos Filmfesztivált, amely a névadóhoz hűen az operatőri munkát állítja középpontba.

A fesztiválra 300-nál több nevezés érkezett a világ öt kontinenséről, melyekből az előzsűri összesen 33 filmet válogatott versenybe öt kategóriában.

A magyar és közép-európai alkotások mellett több amerikai, továbbá ausztrál, indiai, skandináv, valamint a Baltikum országaiból származó műveket is láthat majd a közönség a szegedi Belvárosi Moziban. Az öttagú zsűri elnöke Szabó Gábor (HSC) operatőr, aki az idei Filmnapokon A martfűi rém fotografálásáért elnyerte a legjobb operatőr díját.

A versenyprogramot több olyan rendezvény is kíséri, amelyeken Zsigmond Vilmos pályáját elevenítik fel. A Magyar Hollywood Társaság szervezésében, többek között Rófusz Ferenc közreműködésével kerekasztal beszélgetésben idézik meg az alakját, emellett látható lesz a mester két korai remekműve, A sugarlandi hajtóvadászat és A folyó, továbbá két Zsigmond Vilmosról készült portréfilm is.

A közönségtalálkozókon az alkotókkal folytatott beszélgetések mellett szó lesz a magyar filmoktatás helyzetéről is Báron György kritikus vezetésével, Nigel Walters operatőr, a zsűri brit tagja pedig workshopot tart az érdeklődőknek.

Zsigmond Vilmos családját unokája, Maxwell Hohenlohe és felesége képviseli a fesztiválon.

Forrás: Belvárosi Mozi
,