KÉPLET | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig – Kiscelli Múzeum

KÉPLET | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig
április 21. – június 25. között a Kiscelli Múzeum Oratóriumában

Bruno Bourel: Cigarettaszünet / Budapest, 2000 – Fotó forrása: Kiscelli Múzeum

AZ 1950-es években streetphotography-nak nevezett fényképészeti műfaj a 19. század utolsó évtizedeitől fokozatosan fejlődött, elsősorban Párizsban és New York-ban. A világ más nagyvárosaiban, így Budapesten is készültek ilyen képek. A KÉPLET című fotókiállítás elsőként vállalkozik arra, hogy egy múzeumi archívumból — a Kiscelli Múzeum Fényképgyűjteményéből— válogatott fotók és kortárs fotóművészek munkáin keresztül vázolja fel ennek a népszerű fényképészeti műfajnak a budapesti történetét. Közben a város történelme is megjelenik, egy eddig nem látott nézőpontból.

Ismeretlen: A Vigadó téri csavargőzös állomásnál, 1900 körül, Kiscelli Múzeum – Fotó forrása: Kiscelli Múzeum

Erdélyi Mór: Keleti pályaudvar, 1910 körül, Kiscelli Múzeum – Fotó forrása: Kiscelli Múzeum

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK:

Április 23-án, 16:00 órakor kurátori vezetés a KÉPLET | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig című kiállításon: http://bpartweek.hu/hu/kiscelli-muzeum-keplet-budapesti-streetfoto-kezdetektol-napainkig/. A program csak ArtWeek karszalaggal látogatható! A karszalag megvehető személyesen a múzeumunkban. Azok között a látogatók között, akik nálunk vásárolják, kiscellis ajándéktárgyakat sorsolunk ki!

Ismeretlen: Erzsébet híd budai hídfő, 1970 körül, Kiscelli Múzeum – Fotó forrása: Kiscelli Múzeum

Április 27-én, május 4-én és május 11-én vezetés a KÉPLET | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig című kiállításon. A vezetés a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható, előzetes regisztráció: kapcsolat@kiscellimuzem.hu.

Szöllősy Kálmán: Gellért fürdő, 1930-as évek, Kiscelli Múzeum – Fotó forrása: Kiscelli Múzeum

Forrás: Kiscelli Múzeum