PÁRBESZÉD KONCERTEK – ZENE HATÁROK NÉLKÜL – Április 18. 19.00, Ágoston Béla és Szabó Dániel

Ágoston Béla „zeneközelítő” és Szabó Dániel cimbalomművész április 18-án 19.00 órától ad rendhagyó koncertet a Bethlen Téri Színházban.

Ágoston Béla, Szabó Dániel – Fotó forrása: Bethlen Téri Színház

A Párbeszéd koncertsorozat februárban a hazai dzsesszélet kiemelkedő alakja, Dresch Mihály és az elementáris hangú énekes, Tintér Gabriella nem minden napi zenei barangolásával indult útjára. A koncert sorozat harmadik előadásán Ágoston Béla (szaxofonok, steel drum, ütőgardon, duda, brácsa) és Szabó Dániel (cimbalom) zenélnek.

Új zenei sorozat elindítására vállalkozott a Bethlen Téri Színház. A Párbeszéd koncertsorozat február 28-án a hazai dzsesszélet kiemelkedő alakja, Dresch Mihály és az elementáris hangú énekes, Tintér Gabriella nem minden napi zenei barangolásával indult útjára. Az első hang című nyitó koncertet március 28-án Papp Endre (brácsa) és Péter Tamás (hegedű) zenei párbeszéde követte. A koncertsorozat harmadik előadásán Ágoston Béla (szaxofonok, steel drum, ütőgardon, duda, brácsa) és Szabó Dániel (cimbalom) léptek színpadra, majd májusban Túri Luca (hegedű) és Csenki Zalán (koboz) zárják az évadot.

A Párbeszéd koncertekről:
Két kiváló muzsikus, különböző hangszerek, más-más élethelyzet és zenei világ – a színpadon pedig megszületik, ami addig sehol sem volt hallható. A havi rendszerességgel megrendezendő koncertek mindegyike valódi zenei kuriózumnak ígérkezik, amik egyszeriek és megismételhetetlenek. Az esteket összeköti egy, a művészek által választott zenei motívum is, amely Halmos Béla széki gyűjtésében található. Mégsem klasszikus népzenei koncertekre kell számítani, hiszen az előadók között a zeneművészet majd’ minden ága képviselteti magát.

A felkért muzsikusok között van jazz és kísérleti zenész, rádiós műsorvezető, Junior Prima díjas, Népművészet Ifjú Mestere, Liszt díjas, Érdemes és Kiváló művész, vagy éppen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi vagy volt hallgatója. A Párbeszéd sorozat tanácsadó-szerkesztő stábját pedig olyan elismert szakemberek alkotják, mint Gombai Tamás és Lázár Zsigmond.

A koncertsorozat az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

Tavaszi koncertek:
február 28. – Az első hang Tintér Gabriella (ének) és Dresch Mihály (szaxofon)
március 28. – Papp Endre (brácsa) és Péter Tamás (hegedű)
április 18. – Ágoston Béla (szaxofonok, steel drum, ütőgardon, duda, brácsa) és Szabó Dániel cimbalom)
május 23. – Túri Luca (hegedű) és Csenki Zalán (koboz)

Ágoston Béla zeneközelítő és Szabó Dániel cimbalomművész az elmúlt tíz évben nagyon sok közös zenei produkcióban vettek részt, melyeknek közös forrása általában a magyar népzene volt, végkifejlete pedig ennek a hagyománynak korunk különféle zenei törekvéseivel való szintézisének megteremtése. Gyakori vendégei voltak Kiss Ferenc Etnofon Zenei Társulásának, de együtt dolgoztak Szabó Enikő zenekaraiban is. Ágoston színházi zenéinek, rajzfilmzenéinek is visszatérő cimbalmosa Szabó Dániel. Ezekből kiemelkedik az egri és dunaújvárosi koprodukcióban készült táncszínházi darab, a Cigánybáró, melyet Topolánszki Tamás és Vári Bertalan koreográfusok jegyeznek.

Az I. Magyar-Kínai Zenekar és az Ágoston Küntett fellépései lettek állandó találkozási pontjaik, de Szabó Dániel volt a vendége az Ágoston vezette Zuboly zenekar tavalyi , A Magyar Népdal Napja gálaműsornak is Martonvásáron. Az Ágoston Küntett volt az egyik szereplője a Héttorony Fesztivál tavalyi eseményeinek is Sárospatakon.

Idén jelenik meg a Hunnia Records Online kiadásában az Ágoston Küntett koncert cd-je Folking címmel. Ez az első hanghordozó, mely nagyjából összefoglalja azt a közös zenei nyelvezetet, amit a Párbeszéd koncerten is igyekeznek majd megmutatni.

További információ:
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.
+36 1 342 71 63
www.facebook.hu/bethlenszinhaz
www.bethlenszinhaz.hu

Forrás: Bethlen Téri Színház