Holnaptól látogatható a Baselitz kiállítás – Baselitz. Újrajátszott múlt

A Magyar Nemzeti Galéria a budapesti Goethe Intézet közreműködésével az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből rendez kiállítást. A több mint 80 műalkotás hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezett, közülük nyolc nagy méretű festmény és egy szobor közvetlenül a művész műterméből. A kiállításon egymás mellé kerülnek Baselitz korai, az 1960-as években készült alkotásai a 2005-ben elkezdett Remix című sorozat fő műveivel, az 1980-as évekből származó jellegzetes baselitzi fejek és alakok pedig az utóbbi néhány évben született festmények, grafikák és monumentális szobrok figuráival. A tárlat különlegessége, hogy Magyarországon, sőt a teljes kelet-közép-európai régióban most első ízben látható a német művész ilyen nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása.

Partizán (Remix), 2005, Olaj, vászon, 300 x 250 cm, Sammlung Essl, Klosterneuburg
Fotó: Jochen Littkemann, Berlin © Georg Baselitz – Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria

Georg Baselitz gazdag életművének középpontjában – saját bevallása szerint több mint 2500 képet festett, emellett jelentős szobrászati, rajzművészeti és sokszorosított grafikai munkásságot mondhat magáénak – több mint ötven éve a folyamatos megújulás és a kritikai (ön)reflexió áll. A budapesti kiállítás vezérfonalát a művész saját múltjához és a múló időhöz fűződő viszonya jelenti. Baselitz folyamatosan újranézi, újraalkotja, újrajátssza múltjának egy-egy részletét. Emlékképeit, önmagáról gondolt és láttatott képmásait nem vitrinbe helyezni és megóvni akarja, hanem hozzájuk nyúl, kiveszi őket eredeti történeti helyükről és idejükből. A korábbi részleteket átemeli a jelenbe, az új helyhez és időhöz alakítja, új tradíciót, új múltat formál. Nap mint nap megismételhetetlenül ismétli a múltat.

Először is, kérem szépen, 2014, Olaj, vászon
300 x 212 cm, Albertina, Bécs
Fotó: Jochen Littkemann, Berlin © Georg Baselitz – Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria

Baselitz 1969-ben bekövetkezett alkotói fordulópontja az alakokra és az üzenetekre épülő európai festészeti hagyomány megkérdőjelezéséből keletkezett. Ekkortól vált védjegyévé a motívumok fejjel lefelé való ábrázolása a vásznon. A figuratív és az absztrakt festészet közötti több évtizedes küzdelemben Baselitz egy harmadik, sajátos utat választott: a festészet lehetőségeinek és kereteinek folyamatos vizsgálatát. A képzőművészeti alkotásról vallott radikális nézeteinek, és művei drámai hatású, állandóan megújuló szín- és formavilágának köszönhetően Baselitz a második világháború utáni nemzetközi képzőművészet egyik legújszerűbb, legautonómabb művésze.

G-fej, 1987, Olaj, bükkfa, 99 x 65,5 x 58,5 cm
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest, Fotó: Jochen Littkemann, Berlin © Georg Baselitz – Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria

A kiállításon vetített dokumentumfilmből a közönség megismerheti Baselitz alkotómódszereit és a művészetről vallott nézeteit is.

A tárlat a művésszel való szoros együttműködésben jött létre.
Kurátorok: Bódi Kinga és Alexander Tolnay

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt kiállítás 2017. április 1-től július 2-ig látogatható.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria