Tavaszi programok a Várkert Bazárban

Várkert Bazár tavaszi programajánló (április – május)

Egyre több izgalmas kulturális programmal várja látogatóit a Várkert Bazár. Tavasszal három időszaki kiállítás is nyílik a Déli palotákban és a Testőrpalotában, de folytatódik a tavaly év végén indult, nagysikerű Várkert Irodalom sorozat, a művészeti filmklub vetítései, amelyek idén élő operaközvetítésekkel egészülnek ki. Csatlakozunk a Budapest100 civil városi ünnepéhez rendhagyó idegenvezetésekkel, a Várkertből indul a Budapest Fotófesztivál TRIPONT fotómaratonja és az UNESCO világörökségeket bemutató PONT fesztiválon az is kiderül „Mi a csoda”.

Húsvétkor háromnapos ingyenes rendezvényen várjuk a családokat az Ybl Miklós térre, ahol többek között Lajkó Félix és a Kiscsillag is fellép.

KIÁLLÍTÁS

KONDOR BÉLA gyűjteményes kiállítása, március 31 – július 2.

Kondor Béla a 20. századi magyar képzőművészet egyik álló csillaga, kinek munkássága olyan stílusteremtő mesterekhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, vagy Tóth Menyhért. A művészre Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hugo Bosch vízionárius művészete hatott elsősorban, de képes volt a hagyomány vállalásán túl saját korának legegységesebb és egyben leginkább előremutató életművét létrehozni. Ebből ad sokrétű válogatást ez a gyűjteményes tárlat.

Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota
Látogatható: kedd – vasárnap 10.00 – 18.00
Teljes árú jegy: 2.000 Ft

2N1C (Two nations one camera) Ankara – Budapest fotókiállítás, április 1 – május 31.

Tizenkét lelkes amatőr fotográfus járja együtt a világot. Maguk és egymás világát. Élményeket rögzítenek, gondolatokat fogalmaznak meg, hogy azután a falakon egymás mellé került képek meséljenek tovább. A fotókiállításon Ankara és Budapest varázslatos képei folytatnak párbeszédet.

Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Várkert Bazár, Déli paloták (1. emelet)
Látogatható: kedd – vasárnap 10.00 – 18.00
Teljes árú belépő: 1.500 Ft

SZUBJEKTUM – Kortárs magyar fotográfia kiállítás, április 8 – május 31.

A Szubjektum kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Várkert Bazár együttműködésében a kortárs magyar portréfotográfia legjobbjait mutatja be. A kiállított portrék lelkiállapotról – a modell és a fotós viszonylatában is – sorsról, miliőről, szubkultúráról, s nem utolsó sorban (például a portrépárok esetében) az idő vizuális ábrázolhatóságáról is beszélnek.

Amint az emberi jelenlét fényérzékeny anyagon rögzülhetett, új időszámítás kezdődött a történelemben.

Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Várkert Bazár, Déli Paloták I. emelet
Látogatható: kedd – vasárnap 10.00 – 18.00
Teljes árú belépő: 1.000 Ft

IRODALOM

VÁRKERT IRODALOM Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója – Hámori Gabriella estje, április 10., hétfő 19.00

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni.
A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több mint 50 teltházas előadás élt meg.

Hámori Gabriella – Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Rendezvényterem
Belépő: 1.500 Ft

ICON – Szabó Magda Centenárium, április 13., csütörtök 19.00

100 éve született Szabó Magda az egyik legtöbbet fordított magyar írónő, akinek regényei számos országban és nyelven megjelentek. A Költészet Napjához kapcsolódóan Szabó Magda verseskötet-bemutatójának a Várkert Bazár ad otthont. Ezen az estén mutatkozik be az Artistical collection dedicated to Magda Szabó nemzetközi program is, mely során hazánk vezető tervezői által jegyzett, az írónő tiszteletére dedikált divatkollekciót is láthatja a közönség. Náray Tamás az írónő őt leginkább megihlető regényeihez 6-8 képet fest.

Résztvevők: Kemény Zsófi költő, slammer, Gryllus Dorka színművész, Ugron Zsolna író, Náray Tamás divattervező, festőművész, Jolsvai Júlia főszerkesztő (Jaffa Kiadó), Dian Viktória főszerkesztő (Móra Kiadó), Prőhle Gergely a PIM Főigazgatója.

Házigazda: Juhász Anna

Szabó Magda – Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Rendezvényterem
Belépő: 3.000 Ft

VÁRKERT IRODALOM Mária Terézia – A szoknyás uralkodó

JUHÁSZ ANNA IRODALMI SZALON, május 12., péntek 19.00

Az esten nem a megszokott történelmi szempontok kerülnek előtérbe, hanem az, amely a történelemkönyvekből kimaradt. Egy szokatlan asszonyi sorsot mutatunk be, megpróbáltatásokat és örömöket, amikhez egy császári palota szolgál díszletül. Jöjjön el és ismerje meg a 300 éve született Mária Teréziát!

Juhász Anna – Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Rendezvényterem
Belépő: 1.500 Ft

VÁRKERT IRODALOM Hollóasszony, május 30., kedd 19.00

Ősbemutató a Várkert Bazárban: Ugron Zsolna író, a Várkert Bazár arca, a Várkert Irodalom című sorozat elindítója ezúttal saját, nagysikerű kisregényéből írt drámát. A Hollóasszony szerepében Hámori Gabriella, a darab rendezője Seres Tamás.

Ugron Zsolna – Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Rendezvényterem
Belépő: 2.000 Ft

FESZTIVÁL

PONT FESZTIVÁLMi a csoda? április 1-2. 16.00 – 22.00

A világ csodái Budapestre költöznek. A Pont fesztiválon az UNESCO által jegyzett világörökségeket mutatunk be Magyarországról és más kultúrákból, különleges koncerteken és interaktív családi programokon keresztül.

A kiemelt magyar büszkeségek, mint például a Kodály-módszer és a táncház mozgalom mellett bemutatják a keleti-türk régió csodálatos örökségét. Délután a solymászattal, a jurtaépítéssel és a perzsa újév hagyományaival ismerkedhetnek kicsik és nagyok, esténként pedig koncertektől lesz hangos a Duna-part. Fellép többek között a Huun-Huur-Tu és Navratil Andrea.

Huun-Huur-Tu – Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Várkert Bazár Rendezvényterem és kert
Jegyárak: 500-4.000 Ft

HÚSVÉT A VÁRKERT BAZÁRBAN, április 15 – 17.

Hímestojás kiállítás és kézművesek bemutatóján ismerhetjük meg a hagyományos díszítéseket: tojásírás, tojáspatkolás tojásdíszítés bemutatót láthatnak az érdeklődők.

A gyerekeket állatsimogató, közös tojásfestés, kézműves foglalkozás, játszóház és gyerekkoncert várja. Fellépnek: Lajkó Félix, Kiscsillag, Cimbalimband, Balkan Fanatik, Tárkány Művek és a Parno Graszt. Kiegészítő programok: Ügyességi játékpark, kézműves foglalkozás, mesterségbemutatók, foglalkozás, állatsimogató     

Fotó forrása: Várkert Bazár

Helyszín: Ybl Miklós tér, Rendezvényterem, kert
Minden program ingyenes

BUDAPEST100, április 22 – 23.

A Budapest100 rendezvény központi témája idén a rakpart, így a Várkert Bazár is rendhagyó tárlatvezetésekkel várja a látogatókat a civil városi ünnepen.

A garantált, ingyenes tárlatvezetéseken bejárható a teljes épületkomplexum, megismerhető jelenlegi funkciója és múltja, különös tekintettel az Ifjúsági Park történeteire.

A program ingyenes, előzetes regisztráció szükséges a bp100@varkertbazar.hu e-mail címen.

Részletes program a www.varkertbazar.hu oldalon lesz elérhető.

A program ingyenes

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL – TRIPONT FOTÓMARATON
04.22. szombat, 10.00 – 15.30 óráig

Fogd a fényképezőgéped és indulj el Budapest utcáin – 4 órád van rá, hogy a megadott 4 témában fotózz. Képeidet hozd vissza a Várkert Bazárba és legyen ott a tiéd is a legjobbak között!

Profi és amatőr fotósokat és családok jelentkezését is várjuk, a külön gyerekeknek kiírt kategóriában a kicsik és nagyok szüleikkel együtt vehetnek részt a versenyben.

A rendezvény a Budapest FotóFesztivál a Várkert Bazár és a TRIPONT együttműködésében jött létre.

Helyszín: Várkert Bazár, Déli paloták

MOZI                                                                                                                                 

OLASZ OPERA ÉS BALETT ÉVAD – ÉLŐ OPERAKÖZVETÍTÉSEK
április 18., május 7., 20.00 óra

Élvezze a legjobb opera és balettelőadásokat olyan előkelő helyszínekről, mint a milánói Scala, a Római Operaház, a Torinói Királyi Színház, valamint a világ egyik legújabb dalszínháza, a Firenzei Operaház.  Az operák eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek levetítésre.

Az élő operaközvetítés során megtekinthető:

április 18-án, kedden Rossini: A tolvaj szarka (Milánói Scala)
május 7-én, vasárnap Verdi: Don Carlos (Opera di Firenze)

Helyszín: Rendezvényterem
Jegy: 3.500 Ft

MŰVÉSZETI FILMKLUB

Szerda és szombat délutánonként izgalmas művészeti filmek által élővé válnak, személyes közelségbe kerülnek a híres alkotások és a művészeti szentélyek. A művészeti filmklub vetítésein a nézők megismerhetik például a Vatikáni Múzeumot vagy az Uffizi Képtárat.

Tavasszal műsoron:
BOSCH – A gyönyörök kertje,
Leonardo da Vinci – a lángelme Milánóban,
Firenze és az Uffizi Képtár,
A Vatikáni Múzeum.

A filmeket a www.varkertbazar.hu oldalon feltüntetett időpontokban vetítjük. A mozijeggyel egy állandó kiállításunk 15% kedvezménnyel látogatható.

Helyszín: Testőrpalota, Vetítőterem
Teljes árú jegy: 1.550 Ft

Forrás: Várkert Bazár