Hangvarázs – Óbudai Társaskör

Emberi hangok, hangszerek hangjai – ezek töltik be napról napra a Társaskör falait. Áprilisban nálunk különösen fontosak a hangokból formálódó szavak. Ahogy kiemelt eseményünk, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös programunk címe is jelzi: „Nagy úr a szó”.  Tarján Tamás írja: „(…) nem emlékestre várjuk az érdeklődőket, nem a sötét árny vetül rá: Esterházy Péter 67 éves lenne. Nem. A Nagy úr a szó cím alatt ez áll: Esterházy 67. Hat van hét. ” (április 21.).

Esterházy Péter – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

A Költészet napja előtt (április 10.) Weöres Sándor szavait hallhatjuk Szávai Viktória tolmácsolásában a Sárkány lehelet című „szeánszon”. Még egyet visszalépve az időben az is kiderül Lackfi János és Fülei Balázs estjén, hogy mi is a magyarok három igazsága (április 5.).

Fülei Balázs, Laczkfi János – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

A hónapot dalokkal kezdjük a Kispipából (április 1.) szárnyalással folytatjuk: felülünk képzeletben egy Malév-gépre és nem csak a zene szárnyán utazunk: jönnek szavak, képek és dallamok a repülésről (április 3.).

Bachtól eljutunk a brazil zenéig a Gitármuzsika következő koncertjén (április 6.).  A BarokkPlusz II., a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye csodaszép és méltán népszerű barokk darabok mellett a kortárs zenére is kitekint (április 8.). A következő hét csütörtökén színes társaság jön hozzánk: A tárogató, a zenekar meg a banda (április 13.).

Jazzkedvelőknek kötelező: Dudás Lajos, a magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a szving korszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Nagyszerű társa van a zenélésben: a Berklee-n végzett düsseldorfi gitáros Philipp van Endert gitáros személyében, ők az Artistry in Duo (április 26.).

Artistry in Duo – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Dohnányi, Bartók, Kodály születési évfordulójára emlékezünk Banda Ádám és Prunyi Ilona estjén (április 27.). Romantikus ritkaságokat, a kor rejtőző dalait: horvát, cseh és lengyel szerzők műveit hallhatjuk másnap (április 28.) két kiváló fiatal cseh énekes Michaela Kapustová és Lukáš Zeman előadásában, Löwenberg Dániel zongorakíséretével.

A hónapot szórakoztató és tanulságos történetekkel zárjuk költőkről és komponistákról Baranyi Ferenc társaságában, Az opera négyévszázada I. – Költők és komponisták című nemrég megjelent könyve alapján (április 29.).

Forrás: Óbudai Társaskör
,