Múzeum+ Remix a Magyar Nemzeti Galériában

2017. április 6., csütörtök, 18.00–22.00

A Múzeum + áprilisban a Remixről szól. A divatos kifejezés lényege: ugyanaz másképp. A képzőművészet ezernyi példát kínál mindennek a megértésére. Erről is szól a német Georg Baselitz frissen megnyílt új kiállítása, ez lesz témája a 20. századi állandó kiállításainkban tartott vezetéseknek, s Baselitz kapcsán természetesen erről beszélgetnek a Múzeumcafé vendégei is. Lesz szó gasztronómiai remixekről, az újrafestett művészettörténetről, az újrajátszott Beethovenről és az újragondolt ruhákról is.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.00 SÁRKÖZI ÁKOS, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje
Helyszín: A. épület, Baselitz-kiállítás
19.00 NEMES ANITA grafikus, illusztrátor (Nemessis), a Magyar Nemzeti Galéria shopja vadonatúj, Budapest-kollekciójának tervezője
Helyszín: II. emelet (nyaktag), 20. századi gyűjtemény

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.30 és 20.45 Fejre állt világ – Brockmann Evelyn tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban
Találkozási pont: II. emelet, Modern idők c. kiállítás
19.00 és 20.00 Az idő fogalma a 20. század második felének művészetében – Lovass Dóra tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban
Találkozási pont: III. emelet, Lépésváltás c. kiállítás
18.30 Reviving the Old Masters – Guided tour in English by Fatima Rébay in the permanent exhibition of Shifts – Hungarian Art after 1945
Meeting point: 3rd floor, Shifts – Hungarian Art after 1945

18.30-19.30 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS / Fejtetőre állított művészet – Beszélgetés Georg Baselitz munkáiról
Július 2-ig látható Georg Baselitz: Az újrajátszott múlt című kiállítása.  A múzeum+ esten a kiállításról, a művészről és munkássága hátteréről kérdezzük vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői: Bódi Kinga művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének munkatársa, a kiállítás egyik kurátora; Nagy Edina, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Esztétika tanszékének adjunktusa és Bak Imre festőművész.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője
Helyszín: A. épület Baselitz-kiállítás

19.30-20.30 ELŐADÁS / Újrafestve. Átdolgozások, átértelmezések, stílusparódiák a festészetben – Bellák Gábor művészettörténész előadása
Helyszín: I. emelet, Barokk kiállítás

19.30-20.30 KONCERT / SÁRIK PÉTER TRIÓ X BEETHOVEN
A Sárik Péter Trió új lemezén Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára, ahol Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival. A koncerten – ahol az improvizációnak is nagy szerepe van – Beethoven szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit/átiratait adják elő.
A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob).
Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok

20.45-21.30 Divatperformansz / REMIX PFC remixelt ruhavallomások
Süle Katalin művészettörténész, éveken át a műkereskedelemben dolgozott. Jelenleg személyi stylisként a harmonikus önkép titkát tárja fel megrendelőinek és oktatja divatiskolákban.
Helyszín: A épület, Baselitz-kiállítás

18.00-21.30 WORKSHOP / Erdő, erdő, kerek erdő…
Hasonlítsuk össze a fákat Georg Baselitz és Paál László képein! Ragadd meg az alkalmat: te milyen fát készítenél papírból, műanyagból vagy textilből? A sok-sok kis fából szép nagy kerek erdő születik az este folyamán.
Helyszín: Csontváry-pihenő

BORKÓSTOLÓ

TEAHÁZ Big Ben

Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
Online jegyvásárlás

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető. A programváltozás jogát fenntartjuk! Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!
Forrás: Magyar Nemzeti Galéria