Az én életmódváltásom története 2016 pályázat eredményhirdetése, díjkiosztója

Minden társadalmi szervezet számára fejtörést okoz, hogy az általuk tervezett és szervezett projektek, előadások, szemináriumok, workshopok, illetve a szakembereik értekezéseinek, cikkeinek, interjúinak üzenetei eljutnak-e a megszólítottakhoz, a társadalom megcélzott  rétegéhez, „AZ” emberekhez, és ha igen, vajon mihez kezdenek az információkkal.

Sári Edina elnök, Nézőpontváltó Egyesület® – Fotó: Lőrinczi Hunor – Forrás: Nézőpontváltó Egyesület®

A válaszok megtalálásához a Nézőpontváltó Egyesület® 2016. őszén pályázatot írt ki, amelyre rengeteg pályamű érkezett.

Az én életmódváltásom története címmel kiírt pályázatra összesen 11 pályaművet találtak érdemesnek a díjazásra, nagy harc volt a zsűriben, mindenki anyaoroszlánként védte a saját pályamű-védencét, ezért hosszú viták után  alakult ki a végső sorrend.

A kiválasztási szempontok a következő gondolatok mentén történtek: legyen mindenki számára hasznos és praktikus, legyen hosszútávon fenntartható, ne legyen túl költséges, ne kizárólag a testsúlyvesztést tartsa szem előtt, lehetőleg integrálódjon a program a szűkebb (család) és tágabb (baráti, munkahelyi) közösségbe, hogy ne legyen kirekesztve az életmódváltó, és végül legyen pozitív és sugározzon életörömöt.

A pályázat kiírásával egyidejűleg Rippel Ferenc, az Életmódváltó-csapat vezető coach-a elkezdett dolgozni Aranyosi Péter humoristával és Hajnal János színésszel, a Barátok közt tévésorozat egyik fiatal szereplőjével. Mindkettejük célja az életmódváltás, de más-más aspektusból, mint ahogyan azt a pályázat díjkiosztóján elmesélték. A felpörgetett életükhöz kívánnak egészség-mankókat kapni: Aranyosi Péter a tudatos és rendszeres mozgástól energikusabb lesz, Hajnal János a táplálkozása megváltoztatásával igazodik a hektikus forgatási felvételekhez, és színház próbarendhez, fellépésekhez.

A díjátadón a Nézőpontváltó Egyesület® szakmai vezetője, Dr. Borbényi Erika onkológus, a Semmelweis Egyetem főorvosa az életmódváltás fiziológiai; Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, mellrák rehabilitációs szakember a szemléletváltás rehabilitációban betöltött szerepéről, és arról beszél, hogy sosincs késő; Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos, a változtatás mentális kihívásairól; majd Dr. Somogyi Péter ortopéd szakorvos, a Sport Kórház osztályvezető főorvosa az életmódváltás leglátványosabb moduljának, a mozgás/sportnak megkezdése előtti teendőkre készít fel, és annak pozitív hatásairól beszél röviden.

Az életmódváltó szakemberek nemcsak általánosságban beszélnek a témáról, hanem a pácienseik példáján keresztül szemléltetik a váltással-változással járó tapasztalataikat.

Aranyosi Péter – Fotó: Lőrinczi Hunor – Fotó forrása: Nézőpontváltó Egyesület®

Összegzésként az a nézet alakult ki, hogy igen, érdemes beszélni az életmódváltás eszközeiről, formáiról, praktikáiról, mert az emberekben él a változtatás vágya még akkor is, ha ez nem azonnal manifesztálódik valódi, a külvilág által látható változásban.

A változtatni akarás szikráját viszont a nézőpontváltásra buzdítók adják nekik, ami szerencsés esetben a motivációt lobbantja lángra az addig szunnyadó – punnyadó? – parázson.

A Nézőpontváltó Egyesület karácsonyig mind a 11 nyertes pályaművet közli teljes terjedelmében, változtatás nélkül a www.nezopontvalto.hu oldalon.

Fotó: Lőrinczi Hunor – Dr. Borbényi Erika onkológus, a SOTE Onkológiai Centrum vezetőhelyettese, Hajnal János színművész, Rippel Ferenc állami díjas artista, egészségmentor, Aranyosi Péter humorista, a Dumaszínház tagja, a Showder Klub állandó fellépője – Fotó: Lőrinczi Hunor – Fotó forrása: Nézőpontváltó Egyesület®

A Nézőpontváltó Egyesület® szakemberi gárdájával azt kívánjuk a kíváncsi olvasónak, hogy merítsen és lopjon sok-sok ötletet, kövesse a bátor úttörőket, utánozza újonnan kialakult, egészségre törekvő szokásaikat!

Győztesünk, Bagolyné Szűcs Andrea „Kitt-katt” programjának blogját hamarosan megnyitjuk itt, az oldalon, lehet őt követni, csatlakozni hozzá!

Nem kell ahhoz más, csak egy kis nyitottság a világra, önmagunk szeretni akarása azért, hogy még sokáig legyünk ép- és egész-séges tagjai szűkebb és tágabb környezetünknek.

Aranyosi Péter, Dr. Somogyi Péter, ortopéd szakorvos, a Sport Kórház osztályvezető főorvosa – Fotó: Lőrinczi Hunor – Fotó forrása: Nézőpontváltó Egyesület®

Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt minket azzal, hogy elküldte a saját személyes történetét!

Nagyszerű érzés volt olvasni azokat, mert ez egy remek visszajelzés számunkra, hogy van értelme a munkánknak még akkor is, ha nem folyamatosan látjuk az eredményét!

További sikeres, egész-séges, sz-épséges, új életet és 2017. évet kívánunk a mottónkkal:
Az egészség MINDEN, a minden EGÉSZSÉG nélkül semmi!

Sári Edina programvezető, Nézőpontváltó Egyesület®, elnök

Rippel Ferenc, Hajnal János – Fotó: Lőrinczi Hunor – Fotó forrása: Nézőpontváltó Egyesület®

Idézetek az első három (4) helyezett pályaműből:

I. helyezett: Bagolyné Szűcs Andrea, Kitt-katt program – a hobbival kiteljesedett életéért díjaztuk.
„Jó érzés volt, hogy ma teszek valamit a család egészséges holnapjáért.”

II. helyezett: Zirstein Zita
„Lassan, de biztosan megtanultam elfogadni a betegséget, a tényt, hogy megváltoztatott és megacélozott, megtanított egészségesen élni és figyelni magamra, a testem és a lelkem jelzéseire.”

Rippel Ferenc, Aranyosi Péter, Dr. Somogyi Péter – Fotó: Lőrinczi Hunor – Fotó forrása: Nézőpontváltó Egyesület®

II. helyezett: Leisztner Réka
„A fókusz teljes mértékben a probléma megértésére és ahhoz tartozó tudatos életmódra került.”

III. helyezett: Gárdonyi Andrea
„Legelőször is leszoktam a dohányzásról, ami abból állt, hogy egyszerűen letettem a cigit, majd utánanéztem a dolgoknak és egy éven belül aerobic sportedző, valamint Zumba Fitness Instructor lettem.”

Női Különdíj: Sebeők Sarolta
Mozdulj, Anyu! programja a zsűri szerint sokaknak segíthet a példaadásban, kitartásban

Férfi különdíj: Kovalovszky Zoltán
A zsűri szerint Zoltán azért (is) érdemel díjat, mert férfiként mer beszélni a váltásról és hallgat a feleségére

Forrás: Nézőpontváltó Egyesület®