Három nyílt pályázat a Cseh Tamás Programtól

Összesen 162 millió forintos kerettel, három, nyílt pályázatot írt ki a napokban az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A nemzetközi koncertek támogatására, a fővárosi kluboknak illetve a könnyűzenei print és online médiumok megjelentetésére kiírt pályázatokra 2017. január 26-áig lehet jelentkezni.

A harmadik évadában járó Cseh Tamás Program most először írt ki pályázatot, a Klubtámogatói Alprogram keretében, Budapesten működő könnyűzenei koncerthelyszínek számára. Mint Bajnai Zsolt, a program megvalósításáért felelős ideiglenes kollégium vezetője elmondta, ezt elsősorban az Előzenekari Alprogram idei pályázatának tapasztalatai inspirálták. Jól látszott ugyanis, hogy több olyan kisebb koncerthelyszín működik Budapesten, amelyek sok tekintetben hasonló gondokkal küzdenek, mint a fővároson kívüli klubok.

A január 26-áig beadható pályázatra 40 milliós keretet határozott meg az ideiglenes kollégium, és egy pályázó maximum 2 millió forintos támogatást kaphat 2017 első félévében megvalósítandó, belépőjegyes, élőzenei koncertekre. Mint emlékezetes, hasonló témában már háromszor jelentet meg pályázatot, ám kizárólag a fővároson kívüli és a határon túli magyar területeken működő kluboknak. Ebben az évadban 61 ilyen helyszínnek ítéltek meg támogatást közel 145 millió forint összegben, ami azt jelentheti, hogy a Cseh Tamás Program keretének harmadát a Klubtámogatói Alprogramra fordítják. Bajnai Zsolt elmondta azt is, hogy decemberben elindult egy a fővárosi könnyűzenei klubokat érintő kutatás és kataszterkészítés, aminek eredményét a februári döntéskor már használni szeretné a kollégium.

Ugyancsak január 26-ig lehet jelentkezni a CSTP Médiatámogatási Alprogramjának pályázati felhívására. Ezúttal a könnyűzenével foglalkozó nyomtatott és online médiumok, illetve ilyen tematikájú rovatok pályázhatnak a 22 millió forintos keretre. A kollégium vezetője jelezte, hogy az elektronikus médiumoknak szóló, könnyűzenei műsorok készítésére vonatkozó pályázat a jövő év elején jelenhet meg a rendelkezésre álló keret függvényében.

A 2017-ben megvalósítandó nemzetközi – tehát nem határon túli – koncertek és turnék támogatására is pályázatot jelentetett meg a Cseh Tamás Program. A Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram felhívására összesen 100 millió forint áll rendelkezésre, amelyből fellépésenként maximum 600 ezer forintot igényelhet egy-egy pályázó. A keret nagyságát elsősorban az indokolja, hogy a kollégium megpróbált a szakma elvárásainak megfelelni, amikor egy évre előre, és nem töredék évekre írta ki ezt a pályázatot. Bajnai Zsolt utalt arra, hogy a kollégium rendelkezésére álló források ismeretében 2017 elején a nemzetközi promóció támogatására, illetve a könnyűzenei vásárokon és konferenciákon való részvételre is szeretnének pályázatokat kiírni, hasonlóan változatlan feltételekkel, mint ahogy a koncertek és a turnék esetében történt.

(A pályázati kiírások elérhetők a www.csehtamasprogram.hu és a www.nka.hu oldalakon)