MÚZEUM+ OPERA, 2016. november 10. csütörtök, 18.00-22.00

A Magyar Nemzeti Galéria novemberi Múzeum + estje nem véletlenül szól az operáról. A harminc év után újjárendezett 19. századi állandó kiállítás igazán látványos keretet nyújt az operáról szóló programoknak. Erről szól az Élő Múzeumcafé beszélgetése is. Az opera nagy korszaka a 19. század. Történelem, látványos díszletek, szerelem, dráma, szenvedély – mindaz, ami a 19. század festészetében is mindmáig annyira magával ragadja a nézőt. Tárlatvezetéseinken kalauzunk lesz Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója és Rost Andrea operaénekes, közelebbről is megismerjük a 19. század világát, és a legnépszerűbb magyar operahőst, Hunyadi Lászlót. Az Aida világát egy egyiptológus előadása hozza közelebb hozzánk. Ízelítőt kapunk Alföldi Róbert új Varázsfuvola-rendezéséből és természetesen mindezek mellé tapintható tárlat, workshop, teaház, etyeki borok és zene.

opera_face2_465_243

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.00 ÓKOVÁCS SZILVESZTER, a Magyar Állami Operaház főigazgatója
20.00 ROST ANDREA Kossuth-díjas operaénekes

SÉTÁK AZ ÁLLANDÓ GYŰJTEMÉNYBEN – „Tán ébred egyszer még remény, // A szíve fájó sebhelyén.”

18.15 A realizmus átiratai
Lovass Dóra tárlatvezetése a Jelenkori gyűjteményben
19.45 és 21.00 Az operahős: Hunyadi László
Bellák Gábor tárlatvezetése a történelmi festményeknél
19.15 és 20.30 Barangolás egy csodakamrában – Az újrarendezett 19. századi kiállítás új kincsei Krasznai Réka kurátor tárlatvezetése a megújult 19. századi gyűjteményben
18.30 Love, Passion and Drama – The Mute Opera of Paintings – Guided tour in the permanent collections

18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
19-re lapot húzni – A Magyar Nemzeti Galéria újrarendezett 19. századi kiállításáról

Megint megújult egy állandó kiállítás a Nemzeti Galériában: ezúttal a 19. század művészetét bemutató tárlatot rendezték újra a múzeum munkatársai. De vajon miért kell időről időre felfrissíteni az „állandó” kiállításokat is, illetve milyen szempontok vezették a kurátorokat, hol és milyen hangsúlyokat helyeztek át, amikor az elmúlt hónapokban hozzányúltak a klasszikus magyar mesterek munkáit bemutató anyaghoz? – Ezekkel a kérdésekkel összefüggő témákról faggatjuk az esten vendégeinket.

A beszélgetés résztvevői:
Krasznai Réka és Hessky Orsolya művészettörténészek, a kiállítás kurátorai, valamint
Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti tanszékének docense.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

19.00 Az Armel Opera Festival bemutatja: W. A. Mozart: A VARÁZSFUVOLA
London után újra Budapesten az Armel Opera Festival ARTE Közönségdíjas előadásának néhány jelenete (rendező: Alföldi Róbert).

19.30 ELŐADÁS Aidáról másképp
Bartos Zoltán, a Szépművészeti Múzeum egyiptológusának előadása

Az előadás keretében szó lesz az Aida létrejöttéről történész-egyiptológusi megközelítésében, August Mariette-ről, aki az általa alapított Egyiptomi Régészeti Hivatal igazgatójaként az Aida alapötletét adta, és aki saját vázlatterveket készített a szereplők jelmezeihez. Az eredeti díszletek és tervezőik is szóba kerülnek, mint ahogy az is, az opera történetének mennyi köze van a történeti valósághoz.

20.45 MÉG AZ OPERÁT IS LEHET SZERETNI – A MOLTOPERA ELŐADÁSA
A Moltopera egy fiatal zenészeket alkalmazó független magyar operatársulat. Előadásaik célja, hogy közérthető módon, az opera sablonjaitól, sztereotípiáitól mentesen szólítsák meg a műfajtól idegenkedőket is. Egy operarészlet apróra boncolásán keresztül mutatják be, milyen eszközökkel élt a zeneszerző, hogyan lehet valósághűvé tenni egy jó rendezéssel egy valószerűtlen operai történetet, milyen motivációk vezérlik a szereplőket és a motivációik hogyan jelennek meg a zenében.

18.30–21.00 TAPINTHATÓ TÁRLAT Érints meg, hogy láss!
Az Aidából megismert világ most a több mint ezer éves egyiptomi tárgyakról készült műtárgymásolatokon keresztül mutatkozik be. A félhomályba burkolózó kiállítást ez alkalommal azonban nem a látásunk segítségével, hanem tapintásunkkal fedezzük fel, miközben a háttérben az Aida és a Varázsfuvola dallamait hallgatjuk.
18:00–21.30 Képzeld magad az Operaház színpadára! – Jelmezek és kiegészítők az Magyar Állami Operaházból
Öltsétek magatokra Judit (A kékszakállú herceg vára, Mária Terézia 8A cigánybáró), Anna Bolena vagy Sarastro (Varázsfuvola) öltözékét és készítsetek szelfit a XIX. századi festészet remekművei előtt.

18.00–21.30 WORKSHOP
Rizspor és legyező – Szépségflastrom és legyező készül különböző papírokból.

18.00–21.30 GÓTIKUS CHILL-OUT ZONE Meditáció a szárnyasoltárok között

BOR Etyeki Kúria Borászat

TEAHÁZ Big Ben

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni.
Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Múzeum+ belépő:
Jegyek válthatóak a múzeum pénztárában vagy online a http://www.jegymester.hu oldalon.
Teljes árú jegy: 2800 Ft I Kedvezményes jegy: 2000 Ft

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
,