Rozsda ősz – Mécsesszemű remény

Kétrészes zenés irodalmi sorozattal idézi fel 1956 eseményeit az Óbudai Társaskör. Október 13-án 60 vers, kispróza, illetve zenei részlet hangzik el – 60 évvel a forradalom után.

rozsda-osz_oktober-13

Az Óbudai Társaskör irodalmi-zenei összeállítása elsősorban arra törekszik, hogy egyfelől az 1956-os forradalmi eseményeket átélő egykori fiatalok, majd a későbbi idők mindenkori múlt- és emlékidéző fiataljai szólaljanak meg benne. Az ún. „rozsda ősz” tudatos és érzelmi forradalmárai között említhető az 1960-70-es évekből Gérecz Attila, Petri György, Veress Miklós, Rakovszky Zsuzsa, Visky András, valamint a Hetek és Kilencek költőcsoport. Későbbről azok, akik 1956-ban még gyerekek voltak vagy meg sem születtek, s bár 1956-ot csupán az írásos és szóbeli, társadalmi és családi, irodalmi és művészeti hagyomány hagyta történelmi és morális örökül számukra, mégsem felejtenek. Alkotásaikban újrateremtik az 1956-os nagytörténetet, ők: Petrőczi Éva, Térey János, Szálinger Balázs és mások.

A Mécsesszemű remény körképéből (a szimbolikus számú, összesen hatvan szöveg sorából) nem hiányozhat 1956 néhány nagy tanúságverse (például Illyés Gyulától a korábban íródott, mégis ide tartozó, az Irodalmi Ujságban ekkor megjelent Egy mondat a zsarnokságról). Továbbá az olyan hirdetések, falragaszok, levélrészletek, rádióüzenetek sem, amelyek akár ama tíz nap humorával és hétköznapiságával is a forradalom hősiességét, pátoszát fényesíthetik.

A zenei válogatás érinti az akkor hallgatott klasszikusokat, a kor rádióban elhangzó műveit és az akkori zenei átalakulás tényleges résztvevőit (Járdányi Pál, Lajtha László, Kodály Zoltán).

Részletes program:

Rozsda Ősz
Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcra

Mécsesszemű remény
Hatvan vers, kispróza és zenei részlet – hatvan évvel 1956 forradalma után

Közreműködik: Kútvölgyi Erzsébet, Őze Áron,

a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai:
Tfirst Péter, Hargitai Géza – hegedű, Várnagy Mihály – brácsa, Kertész Ottó – gordonka

Irodalmi szerkesztő, műsorvezető: Tarján Tamás irodalomtörténész

Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály

A műsorban az alábbi zeneszerzők és írók művei hangzanak el:

Bartók, Beethoven, Járdányi, Kodály, Sosztakovics

Ágh István, Albert Camus, Baka István, Bereményi Géza, Buda Ferenc, Déry Tibor, Esterházy Péter, Gérecz Attila, Illyés Gyula, Moldova György, Nagy Gáspár, Nagy László, Örkény István, Petri György, Simonffy András, Spiró György, Turczi István, Utassy József, Vas István

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

A Rozsda ősz II. része 2016. november 25-én lesz az Óbudai Társaskörben a Szent Efrém Férfikar és Balog József zongoraművész közreműködésével.

Forrás: Óbudai Társaskör
,