Lucy Prebble: Mellékhatás – magyarországi bemutató a Rózsavölgyi Szalonban

Lucy Prebble a kortárs angol drámairodalom kiemelkedő és elismert szerzője. Mellékhatás (The Effect) című darabját 2012-ben hatalmas sikerrel mutatta be a londoni Nemzeti Színház, és még abban az évben megnyerte a legjobb drámának járó kritikusok díját.

Mellékhatás - Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe

Mellékhatás – Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új depresszió elleni szert tesztelnek. A kísérlet résztvevői arra vállalkoznak, hogy némi díjazás fejében heteken át, a világtól elzárva, szigorú megfigyelés alatt szedik az új gyógyszert, vagy annak placebóját.

Két huszonéves kísérleti alany, Connie és Tristan között már az első napokban forrni kezd a levegő, de senki nem tudja, hogy a két fiatal egyre fokozódó érdeklődése egymás iránt, a kórházban kibontakozó titkos szerelmük valódi vonzalom-e, vagy csak az új antidepresszáns mellékhatása. Azt se lehet tudni, melyikük kap placebót, és melyikük valódi gyógyszert. Connie és Tristan szeretnének kiigazodni ebben az érzelmi zűrzavarban, és szeretnének bízni a saját érzéseikben, meg persze a másikéban is, de ez csak úgy lehetséges, ha kézbe veszik a kísérlet irányítását.

Mellékhatás - Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

Mellékhatás – Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

A helyzetet bonyolítja, hogy a vizsgálatot a zárkózott, és meglehetősen labilis lelkiállapotú pszichiáternő, Lorna James vezeti, aki nem hiszi, hogy a depresszió egy agyi kémiai folyamat zavarának eredménye lenne, így abban sem hisz, hogy tablettákkal gyógyítható lenne az. Főnöke, Toby viszont azt vallja, hogy mindenre van gyógyszer, csak meg kell találni a megfelelő összetételű pirulát. Lorna a két fiatal kapcsolatában lehetséges veszélyforrást, érzelmi összeomlást lát, Toby viszont a váratlan eredménytől, a „pozitív“ mellékhatástól áttörési lehetőséget és pénzt remél: hiszen ha ilyen heves érzelmeket képes kiváltani az új szer, lehet, hogy megtalálták a szív potencianövelő szerét.

Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel, a tiszta számokat és adatokat az érzéseink kuszaságával, kiismerhetetlenségével.

Mellékhatás - Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

Mellékhatás – Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

A kortárs nemzetközi színházi élet egyik legizgalmasabb alkotását Valló Péter rendezésében kiváló szereposztással mutatja be a Rózsavölgyi Szalon: Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza és Porogi Ádám főszereplésével.

„A THE EFFECT című színdarabot először 2012. november 13-án mutatták be a londoni Nemzeti Színházban, Rupert Goold rendezésében és a Headlong Theatre Company-val koprodukcióban.  A Színdarabot Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli.”

Mellékhatás - Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

Mellékhatás – Fotó: Éder Vera (forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe)

Lucy Prebble: Mellékhatás
fordította: Kovács Krisztina
magyarországi bemutató

Szereplők: Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza, Porogi Ádám

Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Dramaturg: Kovács Krisztina
Rendezőasszisztens: Őri Rózsa
Rendező: Valló Péter

Bemutató: 2016. szeptember 16. péntek, 19:30
Helyszín: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe (Bp. V., Szervita tér 5.)

Következő előadások
szeptember 19. 19:30
szeptember 20. 19:30
szeptember 21. 19:30
október 1. 16:00
október 1. 19:30
október 5. 19:30
október 6. 19:30

Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Cafe