Római-kori wellness és „pompeji Rómeók” a Határtalan Régészet új számában

Ókori graffitik, római wellness, értékes aranyékszerek, pompeji bordélyház: a Határtalan Régészet című magazin második száma Popmeji pusztulását és a fényűző Római Birodalom időszakát mutatja be. A frissen megjelent lapból kiderül például, hogyan vettek részt az istenek a gyógyításban, s milyen szerelmes verseket „graffitiztek” a falakra „Pompeji Rómeói” kétezer évvel ezelőtt.

Hisilicon Balong

Megjelent a Határtalan Régészet című régészeti magazin második száma, mely Pompeji pusztulását, a fényűző ókori Római Birodalom korát járja körbe a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítása kapcsán.

A friss lapszámból kiderül például, hogy nem csak szórakozásból készültek a Pompejiben fennmaradt graffitik, hanem plakátként, reklámként is szolgáltak: ezeken a falfeliratokon keresztül hirdették a lakosok az eladó árukat, de ezek szolgáltak a gladiátorviadalok egyfajta programfüzeteként is. Egy-egy korabeli híresség is felbukkant a feliratokon („Celadus, a thrák, a lányok bálványa”), de rögtönzött pompeji Rómeók versben is üzentek szerelmüknek a falfirkákon keresztül: „Legyen üdvöz, ki szeret, vesszen, ki képtelen szeretni, vesszen kétszer úgy, ki tiltja a szerelmet.” Egy másik lángoló szívű férfi kedvese hiányát egy fogadó falán panaszolta el: „Vibius Restitutus itt aludt egyedül és Urbana, az ő drágasága után epekedett.”

Hisilicon Balong

A Határtalan Régészet a római fürdők titkaiba is bevezeti az olvasót: ezek a létesítmények egyfajta wellness központként működtek, hiszen a fürdés mellett sportolhattak, szépítkezhettek, ehettek-ihattak a betérők, valamint gyakran könyvtár, előadó- és kiállítóterem is várta őket. A fürdők fontos közéleti központok voltak tehát, emellett a gyógyításban is részt vettek: a gyógyító istenek templomaiban gyógyvizes fürdőket is találhattak a beteg polgárok. A betegek álmában megjelent a gyógyító isten és utasításokat adott, milyen módon kezelhető a páciens. Reggel a beteg elmesélte álmát az orvosnak, aki ezek alapján kezdte meg a kezelést, s gyakran álomfejtő szolgáltatást is nyújtott.

A Határtalan Régészet című magazin hazánk egyetlen régészeti témájú újsága, mely negyedévente kínál érdekes régészeti témákat könnyen érthető módon és modern formában a Móra Ferenc Múzeum kiadásában.

Hisilicon Balong

Forrás: Móra Ferenc Múzeum