Keserü Károly: keserűsó (XX. század töredékekben)

A Várfok Galéria őszi évada Keserü Károly egyéni kiállításával veszi kezdetét. A Galéria állandó művészköréhez 2014-ben csatlakozott alkotónak ez lesz az eddigi legnagyobb egyéni bemutatkozása a Galéria terein belül.

Keserü Károly (1962, Budapest) 1987-ben emigrált Ausztráliába. Itt végezte képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne University-n és a Victorian College of the Arts-on. 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, melynek köszönhetően Londonban folytathatta tovább tanulmányait, ahol a Saint Martins College of Arts-on szerezte meg mester diplomáját. Londoni, bécsi és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti vásároknak és sorra nyílnak kiállításai a világ számos pontján. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

Keserü művészetének gyökereit a 20. század absztrakt geometrikus törekvésein túl az egyes kultúrák folklór és rituális díszítésein át az ősidőkig vezethetjük vissza. Repetitív, elmélyült munkái a legegyszerűbb kifejezési elemeken, a ponton és a vonalon alapulnak. A cérnaszálak játékos rendszere hol négyzethálót formáz, hol örvényként kavarog az akril pontok kerekded nyugalma körül. A Várfok Galériában megrendezésre kerülő kiállítás a XX. századi izmusokat újragondoló, legújabb alkotásokon túl olyan érdekességeket is bemutat az életműből, mint a 2000-es évek elején Ausztráliában készített „figurális” kompozíciók, vagy Keserü üveggel, dróttal, bélyegekkel és más különleges anyagokkal megalkotott képei.

„Visszatekintve a 20. század művészetére, gyakran az az érzésem, hogy hiába voltak annyira radikálisak ezek a mozgalmak – a fénykoraik rendszerint csak pár évig tartottak –, túl gyorsan továbbléptek, és részben megoldatlanul hagyták saját központi dilemmáikat, úgyhogy bárki visszaléphet ma, hogy ezeket újra átgondolja, megvizsgálja, és akár új minőséget adjon nekik. Ezt próbálom megvalósítani a „20. századi sorozat” alcímet viselő munkáimon. Miközben a művészettörténet eme korszakai kimeríthetetlen forrást jelentenek a számomra, nem ez az egyetlen, még a képzőművészeten belül sem. A tudományok, a vallás vagy a filozófia további végtelenül gazdag területeket jelentenek.” – Keserü Károly.

Keserü Károly: keserűsó (XX. század töredékekben)
Megnyitó: Várfok Galéria, 1012 Budapest, Várfok u. 11.
2016. szeptember 10, SZOMBAT, 11.30 és 13.30 óra között.
A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész.
A kiállítás nyitva: 2016. 09. 10. – 2016. 10. 08., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Az esemény a Gallery Weekend Budapest 2016 hivatalos programsorozatának része.

Forrás: Várfok Galéria