Hipnózis tánccal – Hiroaki Umeda premier a Trafóban

Hiroaki Umeda: Drives, Holistic Strata
2016.09. 15-16. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Honlap
Facebook

„…önként adjuk át magunkat az élménynek, mert mást egyszerűen nem is tehetünk.” (Jászay Tamás)

Hiroaki Umeda idén is elsöpri a tánc, a vizuális művészetek és az elektronikus zene határait, ezúttal szeptember 15-16-án két hipnotikus erejű táncelőadással. A Drives-ban magyar táncosok és videóművészek dinamikus mozgása és vetítése stimulálja a közönséget, a tavalyi siker után visszatérő Holistic Stratában pedig a koreográfus kinetikus installációja és táncmozdulatai ingerelik a közönség érzékeit.

clip_image002

Koreográfus, táncos, vizuális művész – egyik szó sem írja le pontosan Hiroaki Umeda munkásságát. Idén új előadását öt hazai táncossal készítette. A Drives című produkcióról sokat árul el a koreográfus hitvallása: „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” (Hiroki Umeda) A produkció az egész testre hatást gyakorol, „…a negyven perces táncdarab rendkívül sűrű szövésű, szemre, fülre és agyra egyaránt zsibbasztó hatású kivételes élmény.” (Jászay Tamás, revizoronline.hu)

A produkció ötvözi a világon egyre nagyobb elismerését kiváltó magyar táncosok technikai tudását és Umeda saját koreográfiai módszerét (Kinetic Force Method).  Az eredmény pedig egy, a kultúrákon átívelő, csoportos viselkedést kutató összművészeti utazás. Ebben legalább akkora szerepe van a vetítésnek, mint a koreográfiának és a zenének. Hajdú Gáspár, Papp Gábor / XORXOR és Nagy Ágoston / Binaura – a technológia, a művészet és a design határterületén tevékenykedő alkotók felelnek a produkció látványvilágáért. Nem új számukra a színházi munka, hiszen sok éve valósítják meg különböző hazai előadóművészek vízióit. Dolgoztak az Artus Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Tarsulat, és a Góbi Rita Társulat darabjaiban is. Színházi munkáikban egyesül az újmédia- és videóművészet, a valósidejű grafikai programozás, a motion capture és a 3D tervezés.

Az új előadás mellett a Holistic Strata (2011) is visszatér a Trafóba, ami tavaly  szintén a Kortás Művészetek Háza vendége volt. A közönség ovációval fogadta a produkciót, és a szakmai visszhang sem maradt el: „…Ülünk egy minden érzékszervünkre sokkhatást gyakoroló virtuális ingerrengeteg, egy installáció közepén, ebben a különös csillagközi, holisztikus audiovizuális tájképben, és csak kapkodjuk a levegőt erősen a székünkbe kapaszkodva. Utazunk.” Králl Csaba

A feszes koreográfiában Umeda fényszemcsés mezőben, digitális képekre és különleges fény- és hangeffektekre mozog: belemerül a saját maga által teremtett világba. Hol galaktikus vízesés peremén egyensúlyozik, megpróbál talpon maradni, máskor úgy tűnik, mintha szörfözne az áramlással szemben.

Kritika a Drivesról

„Az absztrakció tökéletes: ránk vagy egymásra nem néznek, ismeretlen, megértésre váró szabályok szerint léteznek egymás mellett, mozdulataik hol megakasztják, hol kiegészítik egymáséit, hogy aztán idővel valamiféle titkos nyelven megszülessen a kommunikáció a feketeruhás, mániákus alakok között.”

Jászay Tamás

http://www.revizoronline.com/hu/cikk/6247/szinhaz-es-tanc-a-szigeten-sziget-fesztival-2016/?label_id=9301&first=0

Kritika a Holistic Strata-ról

http://old.szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=37301:az-ember-es-a-pixel&catid=105:2015-aprilis&Itemid=2

http://www.tanckritika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=707%3Ahiroaki-umeda-a-trafoban&catid=5%3Ajegyzet&Itemid=4

Drives

Koreográfus: Hiroaki Umeda
Előadók: Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba
Zene: Hiroaki Umeda
Hang- és fényterv: S20
Vizuális tervezés: S20
Kreatív programozás, video: Nagy Ágoston – Binaura, XORXOR: Csik-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Papp Gábor
Produkciós vezetés: Rácz Anikó, S20
Külön köszönet: Suzuko Tanoiri, Kettinger Zoltán, Samu Bence, Csík-Kovács Zoltán
Koprodukciós partnerek: Trafó Kortárs Művészetek Háza, Sziget Fesztivál, Pro Progressione Bt.

Hoistic Strata

Táncos és Koreográfus: Hiroaki Umeda
Látvány: S20
Kép programozás: S20, Satoru Higa, Yoshito Onishi
System Design: Satoru Higa, Yoshito Onishi
Hangterv : Satoshi Hama (YCAM), S20
Fényterv : Fumie Takahara (YCAM), S20
Jelmez : Ryoko Katayama
Érzékelő fejlesztőmérnök : Yoshito Onishi, Richi Owaki (YCAM)
Videó: Richi Owaki (YCAM)
Technikai vezető: Takuro Iwata (YCAM)
Támogató partner: YCAM (Yamaguchi Center for Arts and Media)

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza