SZENT MÁRTON ÉS PANNÓNIA – Kincsek Szent Márton szülőföldjéről

Páratlan régészeti kiállítás nyílik a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a Nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe. Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. A tárlat június 3-tól ez év őszéig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban.

A kiállítás számos egyedi, innovatív megoldással hozza közelebb a múlt tárgyait a látogatókhoz. A pannonhalmi tárlat egyik érdekessége, hogy a kor szó szerint kézzel foghatóvá válik a látogatók számára: a legkülönlegesebb tárgyakat ugyanis kezükbe is vehetik a látogatók. Persze nem az eredetiket, hanem a 3D nyomtatóval készült replikájukat. A tárgyak digitalizálása különleges biztonsági intézkedések mellett, a tárlat installálásakor történt. A kézzel fogható tárgyaknak köszönhetően akár látássérültek számára is élményszerű lehet a kiállítás. A családosok számára kincskereső füzet készül, melyben a játékos rejtvények mellett Szent Márton életének Sulpicius Severus által lejegyzett tettei képregényes formában is megjelennek, így ennek segítségével a fiatalabbak  is  közelebb  kerülhetnek  Szent  Márton  korának mindennapjaihoz.

Szent  Mártont,  az  1700  éve  hazánk  területén  született  világhírű  szentünket,  a  római katonából lett tours-i püspököt ünnepli idén a Pannonhalmi Főapátság és Szombathely városa. Az emlékév  kiemelt  kiállításán páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga  két  múzeum összefogása révén,  két korszakra  bontva  tárul a látogatók  elé. A római katonából  lett keresztény ember kettős identitása pontos lenyomata korának is: a kiállítás tárgyainak segítségével most először kaphatunk  átfogó betekintést  abba, hogyan terjedt el a kereszténység  a római provincián  belül. A kiállítás szombathelyi  része  az Iseum Savariensében nyílik, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő századok elevenednek meg.

A legkorábbi bemutatott tárgy a rendkívül jó állapotban megmaradt I. századi bronz Fortuna-szobor. A tárlat egyedülálló darabja – mely mind a magyar, mind pedig a külföldi leletanyagban igazi különlegességnek számít – az ún. mosdósi sírleletből származó kék korsó a IV. századból. A kiállítás legkorábbi keresztény emlékei közül kiemelkedő az aranyozott ezüst orrvédőlemez, melyen Krisztus-monogram látható. Igazi ritkaság az 5. századból származó hun áldozati együttes, melynek különös jelentőségét az adja, hogy pannonhalmi  lelet, s ráadásul egyedül itt került elő az aranyos íj teljes garnitúrája. Az egyik legpazarabb, Magyarországon előkerült késő római lelet (kvalitásban a Seuso-kincs  méltó  párja), a Vadászjelenetes korsó szintén  látható lesz a Szent Márton és Pannónia kiállításon, csakúgy, mint a kora középkori Közép- és Kelet-Európa egyik legértékesebb lelete, az 1799-ben napvilágot látott Nagyszentmiklósi kincs több darabja.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere elmondta: „a Szent Márton Emlékév nagy lehetőség Szombathely számára a fizikai és a szellemi építkezésre. A Szent Márton Terv megvalósítása Szombathelyen az egyházi és a világi épületek megújítását  jelenti. A  Szent Márton Emlékév programjai, amelynek  kiemelkedő eseménye  a Pannonhalmával közös kiállítás, pedig Szent Mártonra, a segítés szellemiségére emlékeztetnek mindenkit.” A  tárlaton  keresztül  Márton korát  hitelesen  és  mélységében  ismerhetik  meg  a  Szent  kegyhelyeire  zarándokló érdeklődők. Szent Márton élete és személye a mai ember számára is követendő példa: „Fontos, hogy megértsük, Márton a másokért élő szeretet példaképe” – hangsúlyozza Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát. „A mai kor emberének észre kell vennie a szükséget szenvedő embereket; erre tanít Márton.”

További információ és kedvezményes jegyelővétel: www.szentmarton-pannonia.hu

SzentMarton_keyvisual_a_kisfelbontas

Iseum Savariense: 2016. június 3. – november 30.
9700 Szombathely, II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.
Jegyárak:
Felnőtt 1600 Ft
Családi jegy (két felnőtt és két 18 év alatti gyermek) 2400 Ft
Ifjúsági (6-26 év) és nyugdíjas (62-70 év) 800 Ft
Gyermek (6 év alatt) és nyugdíjas (70 év felett) ingyenes

Pannonhalmi Apátsági Múzeum: 2016. június 3. – szeptember 30.
9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft; online, elővételben megvásárolva: 1200 Ft
Diák, nyugdíjas: 750 Ft; online, elővételben megvásárolva: 600 Ft
Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 3000 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2400 Ft

Kombinált belépőjegy 3 kiállításra (műgyűjtemény+borászati+Szent Márton és Pannónia+Apátsági  látogatás audio-guide készülékkel)
Felnőtt: 3300 Ft; online, elővételben megvásárolva: 2640 Ft
Diák, nyugdíjas: 1650 Ft online, elővételben megvásárolva: 1320 Ft
Család (2 felnőtt és 18 év alatti gyermekeik): 6600 Ft; online, elővételben megvásárolva: 5280 Ft