Rendhagyó műsorral jön Jonas Kaufmann a Müpába

Jonas Kaufmann június 7-én ad szólóestet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A világ egyik legnépszerűbb énekese, aki a dalokat az éneklés legmagasabb rendű műfajának tartja, Mahlertől Richard Strausson át Benjamin Brittenig ívelő, érzelmes és különleges dalciklus-műsorral adja a Müpa 2015/16-os évadának utolsó dalestjét.

JonasKaufmann - Fotó: Gregor Hohenberg

Jonas Kaufmann – Fotó: Gregor Hohenberg (forrás: Müpa)

Az énekes a koncert műsorfüzetében olvasható exkluzív interjújában úgy vélekedik, hogy Britten szerelmes dalai, a koncerten másodikként elhangzó Michelangelo-szonettek remekül illenek az estet nyitó Mahler-dalokhoz, amelyek ugyancsak a vágyról és a kétségbeesésről szólnak. Richard Straussról pedig megjegyzi, azt találja vonzónak a német szerző munkáiban, ahogyan érzelmek egész skálájával dolgozik, a legfinomabbaktól a legdrámaibbakig. „Németül úgy szoktuk jellemezni Strausst, hogy Frauenversteher. Olyan férfi, aki érti a nőket. Vegyük a Tábornagynét A rózsalovagból, vegyük Ariadnét, a két nővért az Arabellából, vagy a két nőt Az árnyék nélküli asszonyból – valamennyien azt példázzák, mennyire ismerte és értette Richard Strauss a női érzelmeket. És ugyanez vonatkozik a dalaira is.”

A müncheni születésű énekes első nagy sikereit a zürichi operaházban aratta, többek közt olyan szerepekben, mint a Rigoletto hercege, Gounod Faustja, A varázsfuvola Taminója és Florestan a Fidelióból. Zürichből indult el nemzetközi karrierje is, amelynek során egyaránt meghódította a Salzburgi Ünnepi Játékok, a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a berlini, a müncheni és a bécsi Staatsoper közönségét. Amióta pedig 2006-ban szenzációs sikerrel mutatkozott be a Traviata Alfredójaként a New York-i Metropolitan Operában, a legnagyobb operasztárok közé számít. Emellett a dalok világában is otthonosan mozog, számára a dal az éneklés legmagasabb szintű, „királyi kategóriája”, amely minden más műfajnál több finomságot és gondosan kidolgozott részleteket követel.

Jonas Kaufmann hangja jellegzetesen sötét színezetű, mégis fényes és tiszta tenor, amely ugyanúgy képes könnyednek és hajlékonynak mutatkozni, mint súlyosnak és drámainak. Rendkívüli színészi adottságainak köszönhetően manapság már kivételesen széles repertoárt tudhat magáénak, egyaránt énekel Wagnert és Verdit, Beethovent és Puccinit, Massenet-t, és természetesen dalokat is, amiről immár a magyarországi közönség is meggyőződhet június 7-én a Müpában.

Jonas Kaufmann dalestje
Közreműködik: Helmut Deutsch – zongora
2016. június 7., kedd, 19:30
https://www.mupa.hu/program/jonas-kaufmann-dalestje-2016-06-07_19-30-bbnh
https://www.facebook.com/events/507463752771229/

Forrás: Müpa