Ötven előadás a Magyar Táncfesztiválon Győrben

Ötven produkciót és számos kísérőprogramot láthat a közönség a 12. Magyar Táncfesztivál hét napja alatt, június 20. és 26. között Győrben.

Kiss János fesztiváligazgató, a házigazda Győri Balett igazgatója a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hagyományoknak megfelelően az elmúlt év legizgalmasabb és legértékesebb táncelőadásait vonultatják fel. Emellett újdonságokat is kínálnak a látogatóknak: lesz például filmvetítés, megjelennek a társművészetek, színpadra kerülnek klasszikus produkciók és két szakmai fórum is bekerült a programba.

Kiss János elmondta, hogy színház előtti nagyszínpad mellett a II. János Pál tér szabadtéri színpada, a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-terme, a Győri Balett próbatermei lesznek a főbb helyszínek.

A megnyitó gálaműsor részeként, június 20-án este egy különleges darabot mutat be a Győri Balett. Velekei László Harangozó-díjas koreográfus, a társulat művészeti vezetője alkotott egy etűdökből álló mozaikot a minimalizmus meghatározó képviselőjének, Max Richternek egy művére. Ez a társulat számára is nagy kihívás lesz – tette hozzá az igazgató. Egyúttal az est vendége lesz az Izrael Balett, amelynek művészeti vezetője, Mórai Máté a győri társulat táncosa volt korábban. Az izraeli együttes a Hamupipőke című balettből ad elő részletet.

A Magyar Nemzeti Balett fellépése a gálán már hagyomány, ők idén a svéd Johan Inger Bolero-verzióját, a Walking Madet hozzák el a fesztiválra. Koncertet ad a Győri Filharmonikus Zenekar Klasszikus tánczenék címmel, a napot Grecsó Zoltán kamaraműve, az Egy faun alkonya zárja – sorolta Kiss János.

A nagyszínpadi produkciók között szerepelnek tradicionális klasszikus művek is, mint például a Kassai Állami Színház balett- társulatának Csipkerózsika előadása, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes egy külön tematikus napon, június 22-én lép színpadra.

Június 23-án a Bozsik Yvette Társulat az Oidipusz királyt adja elő, a címszerepben a társulatvezetővel. „Oidipusz király több arcát fogom bemutatni, archaikus elemekkel, ugyanakkor a mű mai prezentációját láthatja majd a közönség” – fogalmazott Bozsik Yvett. Június 24-én a határon túli magyar néptáncegyüttesek foglalhatják el a nagyszínpadot, fellép majd a Maros Művészegyüttes és az Ifjú Szívek Táncház.     A Győri Balett negyedik emeleti próbaterméből fesztiválmozit alakítanak ki. Itt kap majd helyet Lakatos János koreográfus, táncművész előadássorozata is.

A táncfesztivál műsorkínálatának része még Eifert János fotóművész Geometria című kiállítása. A június 20-i megnyitón Lőrinc Katalin sajátos performanszot ad elő egy nagybőgős kíséretében.

Június 19-én Többlettél címmel interaktív művészeti napot tartanak, június 23-án pedig bemutatkozik a fesztiválon a Nemzeti Kulturális Alap Tánckollégiuma, illetve másnap egy fórumon lehet megvitatni a táncművészet helyzetét és kitörési pontjait.

Kiss János arról is beszélt, hogy idén sem marad el a Gyermek Táncfesztivál, amelynek keretében második alakalommal szavazhatnak majd a nézők aranybabokkal a tetszésüket leginkább elnyerő előadásokra a Vaskakas Művészeti Központban. A nyitó program itt a Győri Balett Szegény Dzsoni és Árnika című táncműve lesz, amelynek koreográfusa Lakatos János. A gyerekelőadások között szerepel még többek között a Maros Művészegyüttes János vitéze vagy A kis herceg a Pécsi Balett előadásában.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivált az interneten is lehet követni, a II. János Pál téri programokat például élőben közvetítik.

Forrás: MTI
,