Stabat Mater a Kodály Központban – Idén is ünnepi hangversennyel hangol a húsvétra a Pannon Filharmonikusok

Március 24-én, csütörtök este, 20 órakor Joseph Haydn egyik legfontosabb szakrális művével, a Stabat Mater előadásával várja a zenekar azokat, akik meghitt zenei élménnyel hangolódnának az ünnepre.

PFF2

A húsvét ünnepével több zenei műfaj is összefüggésbe hozható, melyek között kiemelkedő jelentőségű a Stabat Mater. A Szűz Mária fia halálakor átélt fájdalmairól szóló középkori himnusz számos jelentős komponistát megihletett. Haydn Stabat Matere univerzális mű. 1767-es, kismartoni bemutatóját követően hamarosan Európa több kulturális centrumában is sikerrel fogadták, köztük Párizsban és Londonban is. Univerzalitását jól mutatja továbbá az a tény, hogy nemcsak katolikus, de német nyelvű protestáns körökben is ünnepelték, és az oratóriumrepertoárban méltán kivívott helyét ma is őrzi.

A Pannon Filharmonikusok csütörtöki előadásában Fodor Beatrix, Németh Judit, Szerekován János és Jekl László szólisták mellett közreműködik a Vass András és Dobos László vezette Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus is, mely ezúttal egy kifejezetten erre az alkalomra kibővített formációban áll színpadra. A zenekart Vass András állandó karmester dirigálja.

Az együttes a hangverseny elején Bach 147. kantátájának zárókoráljával a nemrég elhunyt Nikolaus Harnoncourtra emlékezik, aki a XX. század második felének egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Erasmus- és Grammy-díjas gordonkaművész, karmester, a historikus zenei előadásmód kulcsfigurája. Munkásságának jelentősége és értéke mindmáig felbecsülhetetlen. A Pannon Filharmonikusok Nikolaus Harnoncourt tevékenységének inspiratív hatására fordult fokozott figyelemmel a régi zene felé, aminek egyik legfontosabb állomása a Fesztiválkórus 2015. évi megalapítása.

A hangversenyre jegyek még korlátozott számban kaphatók a Kodály központ jegypénztárában vagy a www.jegymester.hu weboldalon.

Forrás: Pannon Filharmonikusok