Alterzenész papíron

A könyvajánló felhasználásával szerkesztette: Bobály Andrea
Fotó: Csíkhelyi Boglárka

A szerző, a saját bevallása szerint ”egyre szerényebben nagyszájú” Kardos-Horváth János, aki a szövegcentrikus magyar alternatív zenei vonal egyik ismert formációjának, a Kaukázus zenekarnak frontembere. Emellett a Hahó Együttessel gyerekeknek szóló, szemléletformáló, ökotudatos célzatú zenét játszik. A hagyományosan, egy szál gitárral is egyre jobban működő, harmincas évei közepén járó fiatalember azért gyűjtötte össze írásait, mert a blog oldalak jelszavait rendre elfelejtette. Az impulzív, őszinte, kritikus írások valamint a dalszövegek egyaránt ezen négy téma köré csoportosulnak: Zengő – Ego – Love – Magyarul.

_DSC0269És hogy mi lesz abból, ha egy ízig-vérig magyar nyelven gondolkodó, író és éneklő zenész, szövegíró, átlép a hagyományos háromdimenziós térből a kétdimenziós térbe? S ha teszi mindezt nem egyedül, hanem drága kedves közösség-közönsége szerint legjobban sikerült dalszövegeivel és ezek egyszerűsített kottáival, valamint a jópár éve ilyen-olyan féllegális blogokban és hervadt merevlemezeken dokkoló pár perces instant írásaival? Első könyves pimaszhoz képest vannak benne egyszerű, ám annál valóságszagúbb szórakoztató történetek, elmélkedésre szánt témavariációk sora, valamint elgondolkodtató nézőpontok és szituációk. A könyv termékmegjelenítést nem tartalmaz, annál inkább viseli magán a Z.engő – E.go – L.ove – M.agyarul (ZELM) meghatározó négyes osztottságot, már amennyire lehet vagy érdemes osztozkodni, vagy kategorizálni a szerző sajátos világban.

KHJ gondolatait azért szeretjük, mert újra és újra adják azt a „nahát” felismerést, miszerint mégsem vagyok olyan rosszban a világgal, hiszen ez a srác itt a színpadon ugyanúgy küzd a lét alapvető kérdéseivel, amiket sokszor pörgetünk magunk is. Kicsit talán érzékenyebben, kicsivel részletgazdagabban figyel meg, de ugyanazt éli át- és meg, mint mi sokan, és hálásak vagyunk, amiért mindezt ilyen kitűnő érzékletességgel tudja helyettünk kimondani.

A könyv közepén illetve a borítón János életének mozzanatait megörökítő és jelképező képes kollázsok láthatók, melyek hangulatukban érzékletesen alátámasztják és visszaadják azt a kusza és sokszínű világot, melyben a mai húszas – harmincas generáció keresi helyét és teszi fel hasonlóan lényeges és fontos kérdéseit. A belső képek szintén egy-egy témakört hivatottak körüljárni, bár nem művészi szinten, de ügyesen megjelenítve a létezésnek különböző „univerzumait” a vallási hitrendszerek perspektívájától az ambíciók uralta materiális szinten át az átlagos hétköznapiig.

A tördelés szabálytalansága tudatos, ha úgy tetszik lázadó és szinte szó szerint szemben álló a hagyományos és normálisan megszokottal szemben: széles belső margó, ezzel ellentétesen külső szélhez igazított fejezetcímek illetve belülre elhelyezett oldalszámozás és rajzos illusztrációk, melyeket a szerző Lenke, Ábel és Zsombor nevű gyermekei készítettek.

Mint hithű globkritikus, természetesen környezetkímélő papírra nyomtava készült el a János talán legismertebb dala (Földlakó) utáni címet viselő, 2.0-ás besorolást viselő kötet. Ez a fajta írás saját bevallása szerint nehezebb műfaj, ám mivel ez nem egy nagy terjedelmű orosz regény, reménykedik sikerében: „hiszen írni nagyon jó állapot és még akkor is megéri, ha a könyvnél a visszajelzés sokkal körülményesebb, mint a daloknál” – mondja a szerző.

Az írások sokszínűsége tartogat társadalomkritikát, öniróniát, világmegváltást és erotikus gondolatokat egyaránt, izgalmas témákról árulkodik már a tartalomjegyzék áttekintése is ilyen fejezetcímekkel: A kurva, a jó meg a fogás; Álmok és érdekek; Bécsi légyszi; Világhálóhoz csomózott fiatalok; Kabátos kutyák…

Kérdés már csak az, hogy érdemes egy ültőben végigfutni az írás lendületét követve ezeket az egy-öt perceseket, vagy inkább apránként emésztgetve, ízlelgetve jobb átgondolni az olvasottakat?

A könyv megvásárolható a szerzőtől a koncerteken, online rendelhető a Zenekupon.hu webáruházban és a nagyobb könyvesboltokban.

Kardos-Horváth János Facebook oldala:
https://www.facebook.com/KardosHorvathJanosOfficial/?fref=ts
Kardos-Horváth János weboldala:
http://www.kardoshorvathjanos.hu/

foldlako_borito.inddKardos-Horváth János – Földlakó 2.0, Garbó Kiadó, 2015

Mottó: Zengő Ego Love Magyarul
Formátum: Könyv puhakötésben, A5 méretben, 220 oldal
Tartalom: 67 offline blogbejegyzés a Kaukázus zenekar beindulásától napjainkig + 50 dalszöveg (akkordokkal)

 

,