Budapest100 – Nagykörút – 2016. április 16-17.

2016 áprilisában a pesti Nagykörút lesz a Budapest100 helyszíne és témája. A szervezők mostantól várják a lakóközösségek jelentkezését. A nagykörúti épületek koruktól függetlenül csatlakozhatnak a programhoz. A Budapest100 program célja, hogy bemutassa a Nagykörút múltját és jelenét, egyben felhívja a figyelmet a benne rejlő lehetőségekre. Az idei program jelszava: Nagykörút – újratervezés.

BP100-emblema-04Több mint háromszáz önkéntes vesz részt az idei Budapest100 program előkészítésében. Ezekben a napokban értesítik a körúti épületek lakóközösségeit a csatlakozás lehetőségéről, levéllel és plakáton mutatják be a programot, és tájékoztatják az érdeklődőket a tavaszi városi ünnepről.

A program szervezői ezen a címen budapest100@kek.org.hu várják mindazok jelentkezését, akik ismerik és bemutatnák a körúti épületeket, lakóként, vállalkozóként, vagy egy intézmény munkatársaként.

Az a cél, hogy a főváros kiemelkedően fontos útvonalán, ahol naponta százezrek fordulnak meg minél több ház nyissa meg kapuját április 16-án és 17-én.

A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék található. Ezt kutatja az önkéntesek egy másik csoportja. Komoly levéltári munka, várostörténeti források, fotóarchívumok segítségével gyűjtik össze, amit tudni érdemes a Nagykörút házainak múltjáról.

A Budapest100 továbbra is fontosnak tartja a házakban megbúvó „magántörténetek” feltárását is. Az építészek, tájépítészek, urbanisták, az örökségvédelem hívei által szervezett szakmai programok lehetőséget kínálnak majd annak megvitatására, ki milyennek szeretné látni a Nagykörutat. Ezekkel a találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra, elindítva a régi épületekről és az új lehetőségekről szóló közös gondolkodást.

Háttér

A Budapest100 ötletgazdája az OSA Archívum, szervezője a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.
A népszerű civil városi ünnep 2011 óta évente közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20.000   látogatóval büszkélkedhet.

Híreink: http://www.budapest100.hu/ és https://www.facebook.com/budapest100
Kapcsolat: press.budapest100@kek.org.hu