Az erdő, amiben járok / A világ, amelyben élek – Herbert Aniko új kiállításáról

2016. február 3-án, a Magyar Műhely Galériában megnyílt Herbert Aniko legújabb kiállítása, Erdő, amiben járok – Pando, egy rezgőnyár lélegzete címmel.

Fotó: Edőcs Kati

Fotó: Edőcs Kati

A Pando egy hozzávetőleg 43 hektáron elterülő koloniális szervezet az amerikai Utah államban, mely közel 47000 fából áll. Gyökereik szorosan összekapcsolódnak, életük egymástól elválaszthatatlan, együtt lélegeznek, hullajtják levelük, majd pompáznak újra. Életük azonban egyes vizsgálatok szerint egyre nagyobb veszélyben van, mára a Pando fáit is a pusztulás fenyegeti.

xxxi-magyar-sajtofoto-kiallitas-mnm

A fa nem véletlenül az élet egyik jelentős szimbóluma, Herbert Aniko is ezt a motívumot hívta segítségül kiállításán, mely fontos társadalmi üzenettel bír. Ahogyan a Pando életközösségként működő egyedei reagálnak a másikat ért hatásokra, úgy lenne szükség az emberek egymással és környezetükkel szembeni érzékenységének felülvizsgálatára, a közöny felszámolására.

Fotó. Edőcs Kati

Fotó. Edőcs Kati

A fa mint anyag is szerves részét képezi a kiállításnak, legyen szó akár rajzlapokról, akár fákat megformáló papír-erdőről, melyek zenével, valamint mozgóképpel megtámogatva és közösen működve hoznak létre egy részben imaginárius, a látogatót elmélyültebb befogadásra ösztönző teret. Ez a letisztult tér (a fehér szín dominál) izgalmasan vegyül a művekben itt-ott megjelenő vörös színnel, mely ugyanúgy érzékelteti az életet, mint a halált.

Fotó Edőcs Kati

Fotó Edőcs Kati

A felelősségvállalás és megértés az emberek egymással, illetve a természettel való együttélését is megkönnyítené – sugallja a kiállítás.

A kiállítás 2016. február 26-áig, munkanapokon 10-17 óra között látogatható.
Cím: [MMG] Magyar Műhely Galéria, 1072 Budapest, Akácfa utca 20

Fotó: Edőcs Kati

Fotó: Edőcs Kati