A görög szerelem nyomába ered az Operaház LateNight-sorozatának új produkciója

A görög szerelem nyomába ered az Operaház 18 éven felülieknek szóló LateNight-sorozatának új produkciója. Gluck és Bertoni Orfeusz történetéről íródott műveit egy estén nézheti meg a közönség a Zeneakadémia Solti-termében; a bemutatót pénteken tartják.

Az est első részében Gluck legnépszerűbb operája, az Orfeusz és Eurüdiké csendül fel az eredeti, 1762-es bécsi változatban, Szenteczki Zita színrevitelében. A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színház- és bábrendező szakos hallgatójának koncepcióját Gluck mellett Carol Ann Duffy kortárs skót költőnő Eurüdiké című verse is inspirálta.

Szenteczki Zita rendezése a „kötelező, idilli happy end” helyett a pár kapcsolatára koncentrál – írják az Operaház közleményében. Orfeuszt és Eurüdikét két fiatal énekes, Daragó Zoltán és Molnár Ágnes alakítja, Ámor szerepében Rácz Rita lép színpadra.

Második műsorszámként Ferdinando Bertoni darabja látható Lázár Helga színrevitelében, az alkotó ugyancsak negyedéves bábrendező szakos hallgató.

Bertoni 1776-ban jó barátja, a kasztrált énekes, Gaetano Guadagni számára írta meg a maga Orfeuszát. Bevallottan Gluck partitúrájából merítve komponált, ugyanazt a librettóalapot használva. Ez a tény az akkori hallgatóságból némi felháborodást váltott ki, a 2016-os dupla bemutató közönsége számára azonban igazi kaland lesz felfedezni a sok hangulati és dallambeli hasonlóság/azonosság mellett a kis különbségeket is – fejtik ki a közleményben.

Bertoni Orfeuszában Lázár Helga az élettől búcsúzó, demens férfit állít a történet középpontjába, akinél a föld, az Elysium, a pokol és annak kapuja, valamint a szikla ifjúkora különböző korszakait és ezek elengedését szimbolizálja.

Az előadás címszerepét a rendkívül széles repertoárral rendelkező Várhelyi Éva énekli, mellette Eurüdikét Wierdl Eszter, a Hymenné átformált Ámort pedig Kertesi Ingrid alakítja.
„A két egyfelvonásos két eltérő koncepció mentén jár körbe hasonló kérdésköröket: a lezárás, az elengedés problematikáját, így szentelve figyelmet a mitikus történet ritkábban kihangsúlyozott, női aspektusának is” – fogalmaznak.

Az est két rendezője a zenés színpaddal kapcsolatos ismereteket többek közt Tallér Zsófia zeneszerzőnek és Anger Ferenc rendezőnek, az Operaház művészeti igazgatójának óráin sajátította el.

A produkciók zenei vezetője és az est karmestere Bartal László.

A GreekLateNight a premiert követően további három februári alkalommal látható a Zeneakadémia Solti-termében. Az előadások 21 órakor kezdődnek.

Forrás: MTI