Először jelenik meg Beatrix Potter egy száz éve írt meséje

Első alkalommal jelenik meg szeptemberben Beatrix Potter angol író száz évvel ezelőtt írt, befejezetlenül maradt meséje – írja a The Guardian internetes kiadása.

A csizmás cica története (The Tale of Kitty-in-Boots) című mesét a lektorként dolgozó Jo Hanks fedezte fel újra két évvel ezelőtt, miután utalást talált rá egy levélben, amelyet az írónő a kiadójának küldött 1914-ben.

A levélben Beatrix Potter úgy fogalmazott, hogy a még szerkesztetlen kézirat „egy jó magaviseletű fekete kiscicáról” szól, amely „kettős életet él”.

A londoni Victoria and Albert Múzeum levéltárában végül rátaláltak három, iskolai füzetekbe lejegyzett kéziratra, valamint előkerült a látványtervet tartalmazó vázlatos mintakönyv, a főszereplő cicát ábrázoló színes rajz és egy ceruzavázlat is a mese gonoszáról, Tod úrról.

A levéltárban talált levelekből kiderült az is, hogy Beatrix Potter be akarta fejezni a mesét, azonban az első világháború kitörése, házasságkötése, betegségei és a birkatenyésztéssel járó munka megakadályozta ebben.

A természettudományokkal és természetvédelemmel is foglalkozó írónő végül sosem tért vissza a történethez, amely befejezetlen maradt 1943-ban bekövetkezett halálakor.

„A mese valóban Beatrix Potter legjobbjai közé tartozik. Vannak benne kettős identitások, színes ellenfelek és más mesék több népszerű figurája is” – fogalmazott Jo Hanks. A történetben felbukkan Beatrix Potter leghíresebb mesealakja, Nyúl Péter, aki ezúttal „idősebb, lassabb és pocakosabb”.

„Alig tűnt hihetőnek, amikor 2015 elején kaptam egy Beatrix Potter-kéziratot egy száz éve kiadatlan történettel, amelyhez – egyetlen rajz kivételével – nem készített illusztrációt a szerző” – jegyezte meg Quentin Blake, a kötet rajzainak készítője.

A csizmás cica története Beatrix Potter műveinek eredeti kiadója, a Frederick Warne and Co. gondozásában jelenik meg.
http://www.theguardian.com/childrens-books-site/2016/jan/26/beatrix-potter-tale-kitty-in-boots-quentin-blake