F. Lajkó Orsolya régész az idei Tömörkény-díjas

F. Lajkó Orsolya régész kapta az idei Tömörkény-díjat. A Móra Ferenc Múzeum munkatársának pénteken adta át a kitüntetést Fogas Ottó múzeumigazgató a Kultúrpalotában.

F. Lajkó Orsolya

F. Lajkó Orsolya

Átadták a 2015-ös Tömörkény-díjat Szegeden: az idei díjazott F. Lajkó Orsolya régész, etnográfus, történész, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa lett. A kitüntetést a Kultúrpalota dísztermében Fogas Ottó múzeumigazgató adta át.

F. Lajkó Orsolya 2000-ben szerzett régészettörténet-etnográfia szakos diplomát az SZTE-n. 2005-ben végezte el az ELTE Történettudományi Doktori Iskoláját, majd 2008-ban szerzett doktori címet az ELTE BTK-n.

2001-2003 között a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa volt, 2003-tól a Móra Ferenc Múzeum régésze, régészeti adattárosa, régészeti témájú kiállítások kurátora. Kutatási területei: a Kárpát-medence középkora és kora újkora, a 14-17. századi kerámiaművesség kutatása, a régészeti, történeti és néprajzi források együttes alkalmazásának lehetőségei, városi régészeti feltárások.

2015-ben megjelent „Cserepén ismerem, minemű fazék volt” című könyve, melyben régészeti leleteket vizsgál néprajzi szempontból, így engedve betekintést a 17-18. századi mindennapokba. Szintén idén vett részt a Móra Ferenc Múzeum új látványtárának létrehozásában: társkurátorként a „Minden, ami arany” című látványtár régészeti részének szakmai irányítója volt.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum
,