ARTLOCATOR, a kiterjesztett valóság

Szerző: Ványi Viktória

Egy 2013-ban fejlesztett applikáció, egy vibráló online közösség és október óta egy igényes kortárs művészeti magazin, ez az Artlocator!

pilot_borito_mockup (1)

A kortárs művészet rajongójaként nagyon jó látni, ahogy az Etentuk Inemesit művészetmenedzser által vezetett kreatív csapat utat talál a fiatalokhoz, figyelembe véve fogyasztói szokásaikat. A főszerkesztő szavaival élve, az applikáció segítségével, többek között kiállítás ismertetőkkel menetrendet adnak a kortárs világ útvesztőihez.

artlocator_cover

A virtuális sikerek után jöhetett a magyar-angol nyelvű print lap megvalósítása, mely már a kezdetektől foglalkoztatta őket. A Design Héten debütáló szám egy új világot, úgyis mondhatjuk, egy kiterjesztett valóságot jelenít meg. A QR kód korszakát meghaladtuk, az új őrület a Layar alkalmazás, mely Android és iOS készülékre telepíthető. Az AR (angolul augmented reality, azaz kiterjesztett valóság) kóddal ellátott oldalak beszkennelése után, az eddig rejtett interaktív tartalmak is hozzáférhetővé válnak, még teljesebbé téve az olvasói élményt.

Etentuk Udeme így ír erről, „Sokak szerint a print halott, szerintem a digitális integráció a nyomtatott média következő állomása.”

A december 16-án a Toldi Klubban rendezett partin szöveges térkép formájában kaptunk magunk mellé kortárs művészeti vezetőt. A kiállítóhelyek, rövid műfaji/alkotói ismertetők és az AR alkalmazás letöltési segédlete mellett helyett kapott, a „Mire jó a kiállítótér és a múzeum?” című írás is. Miért ne, hisz erre is szocializálni kell a társadalmat és az öt pontba szedett kedvcsináló olvasása után garantáltan visszalapozunk ahhoz a bizonyos térképhez, hogy kinézzük a következő baráti találkozó vagy laptopon pötyögős munka helyszínét.

artlocator_divatanyag_oldalak_

Ha siettek, a honlapon szereplő árusítóhelyeken találhattok még néhány példányt az első számból, a következő várható megjelenése 2016. április.

http://artlocatorapp.com/terjesztesi-pontok/

Fotók forrása: Artlocator
,