Az írónő művei ihlették a Merre tartasz, Ember? című új darabot – Másodszor adnak át Szepes Mária-díjakat

Idén Vásáry Tamás karmester, Paulinyi Tamás író, költő és Fürjes Katalin tanár veheti át a Szepes Mária-díjat, az írónő születésének 107. évfordulóján. A díjátadáshoz a Merre tartasz, Ember? című produkció premierje ad kitűnő alkalmat december 14-én este a Centrál Színház Kisszínpadán.

merremontazs

Különleges produkció született: a Vörös Oroszlán után újabb színházi élménnyel gazdagodhatnak Szepes Mária olvasói, de megismerkedhetnek vele azok is, akik mindeddig nem kerültek közelebbi kapcsolatba az „ezotéria nagyasszonya”, a népszerű írónő műveivel és gondolatiságával. A Merre tartasz, Ember? című darabot december 14-én este mutatják be, majd a premier után átadják a Szepes Mária-díjakat.

Szepes Mária

Szepes Mária

Másvilági tragikomédia – ez a darab alcíme, amire rá is szolgál. Jaross-Giorgi Viktória, a darab írója, rendezője, koreográfusa – egyben producere – a humort sem nélkülöző víziókban álmodta színpadra az Ember szenvedésekből született felismeréseit, önmagával való küzdelmét és azt, végül hogyan talál magára. A kétségbeesett és elkeseredett Embert – alakját Almási Sándor formálja meg igen sokoldalúan – Szepes Mária szelleme – Nyakó Júlia – vezeti „befelé és felfelé”, miközben szembesül élete hibáival és tévedéseivel. A filmbetétek, vetített képek, a tánc és a zene – utóbbi Szirtes Edina Mókus előadásában, aki „minden hangszeren játszik” – aláhúzza és kiemeli a mondanivalót, egyben különleges összművészeti produkcióvá emeli a darabot.

A premier bevételének 30 százalékát az alkotók Szepes Mária szellemében adományként felajánlották, azt a Bethesda Gyermekkórház Égési Centruma kapja meg, az adományt a premiert követően dr. Bene Ruzsena veszi át.

A decemberi bemutató után legközelebb január 30-án, majd minden hónapban egy-két alkalommal műsorra tűzik a Merre tartasz, Ember? című előadást.

https://www.facebook.com/merretartaszember