Adventi programok, betlehemes találkozó Debrecenben

Adventi családi programokkal 18 helyszínen várja az érdeklődőket decemberben a Debreceni Művelődési Központ – közölte az intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

Jantyik Zsolt tájékoztatása szerint a művelődési központ különféle egységeiben, templomokban, iskolákban, óvodákban, szociális intézményekben, szabadtereken, lakótelepeken és tanyaközpontokban lesznek adventi programok a helyi közösségek bevonásával.

A nyitott városháza program keretében pedig népművészek, népi iparművészek, kézművesek kínálják majd portékáikat a régi városháza falai között – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy december 11. és 13. között 25. alkalommal rendezik meg a nemzetközi betlehemes találkozót: a jubileumi seregszemlére harminc betlehemes csoport érkezik a Kárpát-medence minden magyarlakta szegletéből, így – az anyaország mellett – a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból, mintegy négyszáz résztvevővel.

A nemzetközi betlehemes találkozó meghatározó nagyrendezvénye a Debreceni Művelődési Központnak, immár 10 éve reprezentálja az intézmény értékorientációját: a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés melletti elkötelezettséget – emelte ki Jantyik Zsolt.

Gyöngy Péter, a találkozó főszervezője hozzátette: a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai mustráján mutatják meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális hagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek.

A 25 esztendős múltra visszatekintő találkozón eddig a Kárpát-medence mintegy 200 településének betlehemezői mutatkozhattak be, mintegy 700 játékot rögzítettek mozgóképen, számtalan kiadvány jelent meg és három konferenciát is rendeztek a témában – vonta meg a találkozók negyedszázados mérlegét a főszervező.

Gyöngy Péter emlékeztetett rá, hogy mindezen eredmények elismeréseként az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szellemi kulturális örökség szakbizottsága a nemzetközi betlehemes találkozót az idén felvette a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartásába.

A betlehemes találkozók Debrecen kulturális életében fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan a belvárosban és számos külső helyszínen, valamint néhány Debrecen környéki településen a játszók által ezrekhez jut el a szent születés üzenete – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI