Ha Travolta betoppanna az egyik előadásunkra, szerintem tetszene neki!”

Vastag Csaba főszereplésével decemberben a Magyar Színház nagyszínpadán is hódító útjára indul a GREASE. A népszerű énekes-színészt Cirkov Ilona kérdezte.

DSC_6495

Hogyan kerültél a Grease előadásba?

– A rendező és a producer keresett meg, akiknek – kis gondolkodás után – természetesen igent mondtam. Fantasztikus érzés, hogy én alakíthatom a főszereplőt, Dannyt. A filmet természetesen ismertem, de nem számítottam rá, hogy én is tagja leszek ennek a csapatnak. Izgalmas dolog az 50-es, 60-as évek Amerikájának hangulatát a tinédzserek szemüvegén át megmutatni, szerencsére a remek zene, a kiváló kollégák, a sok-sok tánc mind segítenek ebben.

Mennyire könnyű vagy nehéz, hogy sokan az 1978-as filmváltozat alapján John Travoltához hasonlítanak majd?

– Megtisztelő, hogy eljátszhatom Daniel „Danny” Zuko szerepét, de nem szerettem volna John Travoltát lemásolni. Szurdi Miklós, a rendező egészen más dramaturgiát talált ki, ő a 2008-as Broadway-előadást vette alapul. Persze az emberek egy része óhatatlanul összehasonlítja majd a filmet és azt, amit a színpadon lát, ez természetes. Ha ugyanolyan lennék, mint ő, akkor az lenne a baj, ha pedig teljesen az ellenkezője, az sem lenne túl szerencsés. Úgy érzem, sikerült megtartanom az egyensúlyt, és a saját személyiségemet is belecsempészhettem a karakterébe. Ha Travolta betoppanna az egyik előadásunkra, szerintem tetszene neki.

Közel áll hozzád Danny karaktere?

– Igyekeztem magamból kiindulni a szerep megformálásakor, hiszen én is voltam gimnazista. Nem is volt olyan régen, ezért jól emlékszem az akkor énemre. Bulizás, csínytevések, az első szerelem, mindezek ehhez a korszakhoz köthetők. Danny tipikus középiskolás, akit sok minden érdekel. Aki úgy ül be megnézni a darabot, hogy nem volt még soha szerelmes, remélhetőleg egyszer majd lesz, és aki még nem járt középiskolába, valószínűleg fog – vagyis azok is át tudják élni Danny történetét, akikkel nem történt még ilyen. Akik pedig már ismerik ezeket az érzéseket, nekik talán jólesik egy kis nosztalgiázás. Ezért örökérvényű a Grease, és talán a sikere is ezzel magyarázható, hogy örök emberi érzéseket fogalmaz meg.

DSC_6418

A Szombat esti lázban két évvel ezelőtt már megcsillogtattad tánctudásodat. Itt most másképp kellett készülnöd a táncjelenetekre?

– A kettő teljesen más. Ott nagyon sokféle táncot kellett megtanulnom, itt talán valamivel könnyebb helyzetben vagyok: a rock and roll életérzést kell megjelenítenünk. A kihívás számomra most az, hogy a három dolgot, éneklést, színészetet és a táncot összehangoljam. Ehhez persze rengeteget gyakoroltam, egyébként is igyekszem, hogy az adott feladatot a lehető legjobban oldjam meg, ahogy azt a szerep vagy a koncertfellépés megkívánja.

Szívesen visszarepülnél az 50-es évekbe?

– Ha a divatoldalát kérdezed, akkor igen. Vicces, de megfigyeltem, hogy én az utcán is azokat hordom, amiket Danny és a többiek: bőrdzseki, fekete ing, fehér póló. Egyébként is: a divat olyan, hogy vannak olyan örökérvényű darabjai, amelyek időről időre visszatérnek, persze mindig van benne valami új.

A Grease alapvetően romantikus szerelmi történet. Melyik a kedvenc jeleneted?

– Talán most mindenki azt várja tőlem, hogy az autós mozis jelenetet említem majd, ahol Sandyvel csókolózunk… persze. azt is kedvelem, de nagyon tetszik, amikor először találkozunk az iskolában.

DSC_5221

A színházi próbák és előadások mellett az énekesi karrieredre marad még időd?

– Természetesen, hiszen elsősorban énekes vagyok, amellett, hogy mostanában színházi munkák is megtalálnak. Hamarosan megjelenik OPTIMUM című albumom, amivel jövőre majd országos turnéra indulunk a zenekarommal.

A darabban együtt játszol a testvéreddel, Tomival. Ilyenkor inkább munkatársak vagy rokonok vagytok egymás számára?

– Mindkettő, és úgy gondolom, ez így van jól, sőt! Szerintem sokkal hatékonyabbak vagyunk, hiszem fél szavakból értjük egymás minden rezdülését. A darabban ő Sonny Latierrit, a Burger Palace Boys egyik legvidámabb figuráját alakítja. A vicces jeleneteken igazán jól szórakozunk mi is, és ismerjük már egymást annyira, hogy tudjuk, hol van az a határ, ameddig elmehetünk a viccelődésben.

Ha valaki még nem ismeri a Grease-t, szerinted miért érdemes megnéznie az előadást?

– Ez egy igazi party musical, tele vidámsággal, remek a zenéje, és persze a romantikus szerelmi szál sem hiányzik belőle. Még azt is el tudom képzelni, hogy a nézők táncra perdüljenek: a díszlet, a jelmezek, a nagyszerű táncjelenetek igazi buli hangulatot varázsolnak a színház falai közé.

JÓ TUDNI!
Vastag Csaba 2001-től datálja szövetségét a musical műfajával, ekkor a Hairben Aquariust játszotta.
Egy zenei portál szavazásán közönségdíjas lett 2008-ban őt választották a legnépszerűbb musicalénekesnek.

Szerző: Cirkov Ilona
Fotó: www.grease.hu

Forrás: Pesti Magyar Színház