Dicsőség és végzet

Lenyűgöző erejű alkotások szólalnak meg december 2-án, azon a nagyszerű koncertesten, melyen a Kodály Filharmonikusok mellett a Kodály Kórus is hallható majd. A hangversenyen az európai zenei élet egyik legismertebb alakja, Ivan Angelov vezényli a két együttest, és a szólót éneklő Miksch Adriennt.

Ivan Angelov

Ivan Angelov

Francis Poulenc kompozíciója, a Gloria egy a szerző számos népszerű szakrális műve közül, mint amilyen például az ugyancsak ismert Stabat Mater is. A mű szoprán szólóénekre, kórusra és zenekarra íródott. A világon először 1961 januárjában volt hallható, a Bostoni Szimfonikus Zenekar és a Pro Musica kórus előadásában, Charles Munch vezényletével és Adela Addison szólóénekével. Kicsivel később, ugyanezen év februárjában megtartották az európai premiert is, a Francia Nemzeti Zenekar és Énekkar előadásában, Georges Prêtre dirigálásával és Rosanna Carteri szopránénekes közreműködésével. A mű hat tételes: Gloria, Laudamus te, Domine Deus, Domine fili unigenite, Domine Deus, Agnus Dei és Qui sedes ad dexteram Patris.

A IV. szimfóniával kezdődik a köztudatban levő Csajkovszkij-szimfóniák sora: az első hármat szinte sohasem játsszák, míg a IV., V. és VI. szimfónia a világ minden táján állandó repertoárdarab, a nagy karmesterek bravúrjának mutatós próbatétele. 1877-ben komponálta szerző, és legendás hírű pártfogójának, Meck asszonynak ajánlotta. 1878-as moszkvai bemutatóján a darab csak mérsékelt sikert aratott.

Ivan Angelov egyike a legelismertebb karmestereknek Európában. Főként a legnagyobb német operaházakban dolgozott, például Stuttgartban, Kölnben, Bonnban. Dolgozott a plovdivi, a lausanne-i, a monte-carlói és a pozsonyi operaházakban is. Megfordult emellett a kontinens több más nagyvárosában, Moszkvától Helsinkin, vagy Amsterdamon át, Párizsig. Fellépett Tokióban, Chilében, Mexikóban, de hazánkban is többször megfordult már. Különösen az olasz zene és Verdi értő tolmácsolójaként szokták méltatni.

Miksch Adrienn szopránénekesnő Baján született, később Szegeden végezte közép- és felsőfokú zenei iskoláit, majd a Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének szakán tanult. Ezután felvételt nyert a Magyar Állami Operaház Operastúdiójába. Számos nemzetközi kiválósággal koncertezett már együtt, hangját élvezhette már a közönség Tokiótól, Milanón át Hannoverig. Hazánkban rendszeresen szerepel a Magyar Állami Operaház, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Szolnok és Nyírbátor pódiumain. A fiatal drámai szoprán énekesnő számos nemzetközi énekverseny díjazottja, így méltó közreműködője a Győztesek évadának. Első helyezettje volt a 2008-as „IV. Monte Carlo VOICE MASTERS” nemzetközi énekversenynek, megnyerte a Nemzetközi Monteverdi L’Orfeo Énekversenyt 2007-ben, a „6. Renata Tebaldi Énekverseny 2006” abszolút első díjasa volt, elnyerve a kitüntető „Év Hangja” különdíjat is, illetve kiemelt első díjas lett a New Yorki székhelyű, az IBLA Foundation által rendezett „XVI. IBLA GRAND PRIZE 2007” Ének- és Zeneversenyen is.

Dicsőség és végzet
Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ
Időpont: 2015.12.02. 19:30

Műsor:
F. Poulenc: Gloria, FP 177
P.I. Csajkovszkij: IV. (f-moll) szimfónia, op.36

Közreműködik:
Miksch Adrienn – ének
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kiss Csaba)
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Ivan Angelov

Forrás: Kodály Filharmónia